Kolorowe, pyszne i przede wszystkim zdrowe. Mowa oczywiście o sałatkach! Przedstawiamy najlepsze przepisy na sałatki warzywne.
Zdrowo i kolorowo
Z pewnością wśród nas są osoby, które mogłyby jeść tylko i wyłącznie sałatki. Nie byłoby to trudne, ponieważ liczba kombinacji jest nieograniczona. Pyszne warzywa są łatwo dostępne i niedrogie. Do tego dostarczają nam wiele cennych minerałów i witamin. Kolorowe kompozycje warzyw nie tylko cieszą oko, ale zachwycają smakiem.
Przepisy na sałatki warzywne
Przepisów na pyszne sałatki warzywne znajdziemy mnóstwo. W kuchni możemy zaszaleć i sami wymyślić własną sałatkę, z ulubionych warzyw. Jeśli brak nam pomysłów, warto skorzystać z naszych propozycji.
Sałatka warzywna z tortellini
Składniki:
1 paczka makaronu tortellini
2 świeże papryki
1 por
świeże lub konserwowe ogórki
puszka kukurydzy
kawałek sera żółtego
majonez
sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron tortellini gotujemy, odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Paprykę, ogórki oraz ser kroimy w kostkę. Pora kroimy na pół, potem jeszcze raz i kroimy w cieniutkie paseczki. Kukurydzę odsączamy z zalewy i dodajemy do reszty składników. Dodajemy majonez i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Sałatka sprawdzi się na rodzinne przyjęcie lub kolację z bliskimi.
Sałatka z brokułami
Składniki:
brokuły
pomidory
2 jajka
puszka kukurydzy
czosnek
majonez/jogurt naturalny
sól, pieprz
Przygotowanie:
Brokuły gotujemy, odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Jajka gotujemy na twardo. Pomidory obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Brokuły kroimy na kawałki, nie muszą być one równe. Ich wielkość dostosujmy do siebie. Jajka kroimy w ćwiartki lub w większą kostkę. Do sałatki przygotowujemy sos. Możemy użyć majonezu lub jogurtu naturalnego, wtedy sałatka będzie mniej kaloryczna. Do majonezu/jogurtu dodajemy 1-2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Polewamy nim składniki sałatki tuż przed podaniem.