Pokrzywa w kosmetyce
Kąpiele z dodatkiem wyciągu z pokrzyw pobudzają krążenie i pomagają na choroby skóry, mają działanie relaksujące i odprężające. Zwłaszcza korzystne jest płukanie głowy w naparze z pokrzyw, który wzmacnia skórę i działa leczniczo na łupież, łojotok, słabe i wpadające włosy.
Jak wykorzystać pokrzywę w kuchni?
Pokrzywa jest od wieków obecna w kuchni ludowej. To zioło idealne do przygotowywania wysoko odżywczych potraw, które wzmacniają organizm. Wystarczy przelać młode pędy i liście pokrzywy gorącą wodą (60 stopni C) lub przesmażyć na patelni, aby pozbyć się substancji parzących i wykorzystać zioło do każdej potrawy. Co można przyrządzić ze świeżej pokrzywy?
- Napar: wystarczy kilka młodych liści zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut (można pić lub używać do przemywania skóry).
- Sok: młode pędy pokrzywy zmiksować w sokowirówce i odlać sok. Pić rozcieńczony z wodą w proporcji: 2 łyżki soku na szklankę wody.
- Miód z pokrzywą: do miodu dodać świeżo wyciśnięty sok pokrzywowy i zmiksowane liście.
- Nalewka: młode, wiosenne korzenie (lub liście) pokroić na drobne kawałki i wypełnić butelkę, zalać wódką i odstawić w ciepłe miejsce na 14 dni.