Pokrzywa zwyczajna to bogactwo witamin, minerałów i składników leczniczych. Jakie zawiera składniki i na co pomaga? Jak można wykorzystać pokrzywę w kuchni?
Co znajdziemy w pokrzywie?
Pokrzywa to królowa wszystkich ziół. Najcenniejsze są jej liście i korzenie. Zawierają witaminy A, C, B2 i B5, E, K oraz składniki mineralne: żelazo, wapń, krzem, magnez, mangan, fosfor, jod, sód. Są bogate w karoten, flawonoidy, kwasy organiczne, serotoninę, histaminę, lecytynę, garbniki i fitosterole.
Na co stosować pokrzywę?
Ze względu na swoje właściwości, pokrzywa może być wykorzystywana w leczeniu wielu schorzeń. Jej dobroczynne działanie wpływa na:
- Poprawę krążenia krwi, zwiększenie poziomu hemoglobiny i czerwonych krwinek, zaburzenia krzepliwości krwi (hamowanie krwotoków)
- Obniżenie poziomu cukru we krwi
- Odbudowę czynności komórek wątrobowych, schorzenia wątroby, woreczka żółciowego i śledziony
- Stany zapalne przewodu pokarmowego, wrzody żołądka i jelit
- Choroby nerek, kamicę nerkową, zapalenie dróg moczowych
- Artretyzm i reumatyzm, rwę kulszowa, zapalenie nerwów
- Stany przemęczenia, wiosennego i jesiennego przesilenia, anemię, niedokrwistość, ogólne wyczerpanie organizmu
- Alergie, przeziębienia
- Choroby skórne