sery do pizzy

Dobra pizza bez sera? Niewyobrażalne! Jesteś podobnego zdania? Sprawdź zatem, jakie sery najlepiej wykorzystać do przygotowania kultowego włoskiego dania. Wbrew pozorom możesz sięgnąć nie tylko po mozzarellę – paleta serów, które doskonale uzupełnią skład Twojej wersji potrawy z Neapolu, jest znacznie szersza.

Co daje ser na pizzy? Pogłębia smak pozostałych składników i przyjemnie się ciągnie, dzięki czemu każdy kęs dostarcza jeszcze więcej radości. To właśnie dlatego trudno się bez niego obyć, przygotowując to danie. A oto gatunki, które możesz wykorzystać.

Mozzarella – królowa pizzy

Mozzarella to podstawowy ser do pizzy. Korzystają z niego wszystkie dobre pizzerie, w tym Solo Pizza z Łodzi. Czym wyróżnia się ten gatunek? To miękki ser podpuszczkowy, który powstaje z mleka krowiego lub z mleka bawolic (mozzarella di bufala). Ta pierwsza wersja jest bardziej tłusta i kremowa, jednak obie idealnie nadają się do kultowego włoskiego dania. Subtelny, mleczny smak w połączeniu z ciągnącą teksturą czyni mozzarellę idealnym dodatkiem do pizzy, który perfekcyjnie dopasuje się do aromatów pozostałych składników trafiających na ciasto.

Parmezan

…czyli Parmigiano Reggiano – ser pochodzący z okolic Parmy na północy Włoch. Twardy, aromatyczny i… nieodzowny w kuchni włoskiej. Stosowany zamiennie z minimalnie łagodniejszym Grana Padano. Jak możesz go wykorzystać? Doskonale spisze się na pizzy cztery sery lub w połączeniu z prosciutto i rukolą – takie zestawienie czeka na Ciebie m.in. w pizzerii Solo Pizza w Łodzi. Parmezan można zetrzeć na wiórki lub płatki. Pizzę posypujemy nim już po upieczeniu.

Pecorino

Nieco podobny do parmezanu i Grana Padano – to twardy, podpuszczkowy ser z mleka krowiego, o delikatnie pikantnym smaku. Doskonale łączy się m.in. ze szpinakiem, prosciutto, peperoni czy też z suszonymi pomidorami.

Ricotta

To delikatny ser o twarogowej konsystencji. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że dodanie go do pizzy nie będzie dobrym pomysłem, ale wystarczy zestawić go z czosnkiem, szpinakiem, pomidorami i sosem balsamico, by zmienić zdanie. Efekt zaskoczy nawet największych smakoszy!

Gorgonzola

Niebieski ser pleśniowy o subtelnym, lekko orzechowym smaku. Wyrazisty, a zarazem intrygujący. Doskonale komponuje się – podobnie jak ricotta – ze szpinakiem i czosnkiem, a także z rukolą oraz z innymi serami, dlatego świetnie nada się do pizzy quattro formaggi. Można go zestawić również z kurczakiem i pomidorami.

Oscypek

Kto powiedział, że na pizzy mogą się pojawić tylko włoskie sery? Równie ciekawym wyborem wydaje się polski wędzony oscypek. Wyrazisty, a zarazem łagodny – doda potrawie ze słonecznej Italii niepowtarzalnego charakteru. Połącz go z ogórkiem kiszonym i… żurawiną, a efekt Cię zaskoczy.

Im więcej sera na pizzy, tym lepiej – zwłaszcza jeżeli, tak jak w Solo Pizza w Łodzi, jest to ser dobrego gatunku. Jeżeli więc masz ochotę na naprawdę dobrą pizzę, wybierz tę, która ma w składzie nie tylko klasyczną mozzarellę. Smacznego!

Tekst partnera

5 KOMENTARZE

  1. Lubimy domową pizzę i do takiej stosuję najczęściej mozzarellę. Gdy czasem jemy gdzieś w pizzerii, to zamawiamy też z oscypkiem. Ja to ogólnie bardzo lubię sery 🙂

  2. Sama robię pizze z takiego sera jaki mam w domu. Nawet nie mam pojęcia jak różnią się smakiem te różne sery. Ale lubię próbować nowe smaki, bywam w Łodzi i chętnie wybiorę się do tej pizzeri spróbować czegoś nowego.

      • Ewalub, oscypek i mozzarellę jadłam ale w zupełnie innym daniu. Tych pozostałych nie kojarzę, choć nie wykluczam, że mogłam jeść u kogoś w jakiejś sałatce 🙂 Zwykle do pizzy używam sera żółtego, który jest w domy (zwykle Gouda …). Przyznaję, że choć lubię sery pod każdą postacią, to większości serów z przyczyn zdrowotnych nie mogę jeść 🙁

ZOSTAW ODPOWIEDŹ