Kuchnia

Najlepsze sery do pizzy. Zobacz, jakie rodzaje warto wykorzystać!

sery do pizzy

Dobra pizza bez sera? Niewyobrażalne! Jesteś podobnego zdania? Sprawdź zatem, jakie sery najlepiej wykorzystać do przygotowania kultowego włoskiego dania. Wbrew pozorom możesz sięgnąć nie tylko po mozzarellę – paleta serów, które doskonale uzupełnią skład Twojej wersji potrawy z Neapolu, jest znacznie szersza.

Co daje ser na pizzy? Pogłębia smak pozostałych składników i przyjemnie się ciągnie, dzięki czemu każdy kęs dostarcza jeszcze więcej radości. To właśnie dlatego trudno się bez niego obyć, przygotowując to danie. A oto gatunki, które możesz wykorzystać.

Mozzarella – królowa pizzy

Mozzarella to podstawowy ser do pizzy. Korzystają z niego wszystkie dobre pizzerie, w tym Solo Pizza z Łodzi. Czym wyróżnia się ten gatunek? To miękki ser podpuszczkowy, który powstaje z mleka krowiego lub z mleka bawolic (mozzarella di bufala). Ta pierwsza wersja jest bardziej tłusta i kremowa, jednak obie idealnie nadają się do kultowego włoskiego dania. Subtelny, mleczny smak w połączeniu z ciągnącą teksturą czyni mozzarellę idealnym dodatkiem do pizzy, który perfekcyjnie dopasuje się do aromatów pozostałych składników trafiających na ciasto.

Parmezan

…czyli Parmigiano Reggiano – ser pochodzący z okolic Parmy na północy Włoch. Twardy, aromatyczny i… nieodzowny w kuchni włoskiej. Stosowany zamiennie z minimalnie łagodniejszym Grana Padano. Jak możesz go wykorzystać? Doskonale spisze się na pizzy cztery sery lub w połączeniu z prosciutto i rukolą – takie zestawienie czeka na Ciebie m.in. w pizzerii Solo Pizza w Łodzi. Parmezan można zetrzeć na wiórki lub płatki. Pizzę posypujemy nim już po upieczeniu.

Pecorino

Nieco podobny do parmezanu i Grana Padano – to twardy, podpuszczkowy ser z mleka krowiego, o delikatnie pikantnym smaku. Doskonale łączy się m.in. ze szpinakiem, prosciutto, peperoni czy też z suszonymi pomidorami.

Ricotta

To delikatny ser o twarogowej konsystencji. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że dodanie go do pizzy nie będzie dobrym pomysłem, ale wystarczy zestawić go z czosnkiem, szpinakiem, pomidorami i sosem balsamico, by zmienić zdanie. Efekt zaskoczy nawet największych smakoszy!

Gorgonzola

Niebieski ser pleśniowy o subtelnym, lekko orzechowym smaku. Wyrazisty, a zarazem intrygujący. Doskonale komponuje się – podobnie jak ricotta – ze szpinakiem i czosnkiem, a także z rukolą oraz z innymi serami, dlatego świetnie nada się do pizzy quattro formaggi. Można go zestawić również z kurczakiem i pomidorami.

Oscypek

Kto powiedział, że na pizzy mogą się pojawić tylko włoskie sery? Równie ciekawym wyborem wydaje się polski wędzony oscypek. Wyrazisty, a zarazem łagodny – doda potrawie ze słonecznej Italii niepowtarzalnego charakteru. Połącz go z ogórkiem kiszonym i… żurawiną, a efekt Cię zaskoczy.

Im więcej sera na pizzy, tym lepiej – zwłaszcza jeżeli, tak jak w Solo Pizza w Łodzi, jest to ser dobrego gatunku. Jeżeli więc masz ochotę na naprawdę dobrą pizzę, wybierz tę, która ma w składzie nie tylko klasyczną mozzarellę. Smacznego!

Tekst partnera

Komentarze (5)

Mindi

1 rok temu

Sama robię pizze z takiego sera jaki mam w domu. Nawet nie mam pojęcia jak różnią się smakiem te różne sery. Ale lubię próbować nowe smaki, bywam w Łodzi i chętnie wybiorę się do tej pizzeri spróbować czegoś nowego.

    ewalub

    1 rok temu

    Oscypka też Pani nie próbowała?

      Mindi

      1 rok temu

      Ewalub, oscypek i mozzarellę jadłam ale w zupełnie innym daniu. Tych pozostałych nie kojarzę, choć nie wykluczam, że mogłam jeść u kogoś w jakiejś sałatce 🙂 Zwykle do pizzy używam sera żółtego, który jest w domy (zwykle Gouda …). Przyznaję, że choć lubię sery pod każdą postacią, to większości serów z przyczyn zdrowotnych nie mogę jeść 🙁

        ewalub

        1 rok temu

        Ja chyba tylko nie jadłam, lub jadłam gdzieś u kogoś i nawet o tym nie wiem 🙂 ser Pecorino

ewalub

1 rok temu

Lubimy domową pizzę i do takiej stosuję najczęściej mozzarellę. Gdy czasem jemy gdzieś w pizzerii, to zamawiamy też z oscypkiem. Ja to ogólnie bardzo lubię sery 🙂

Zostaw komentarz