Makowiec zawijany
Składniki:
Ciasto
500 g mąki pszennej
200 ml ciepłego mleka
5 żółtek
1 łyżeczka wanilii
160 g masła
120 g cukru
40 g drożdży
szczypta soli
Masa makowa
500 g suchego maku
50 g masła
200 g bakalii
25 ml ciemnego rumu
150 g cukru
4 łyżki miodu
4 białka
Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i 50 ml mleka. Dodajemy odrobinę mąki odstawiamy zaczyn. Masło rozpuszczamy w rondlu. Mąkę przesiewamy do miski. Żółtka ucieramy z cukrem, wanilią i solą. Do mąki dodajemy zaczyn, mleko i utarte żółtka. Całość wyrabiamy na ciasto tak, aby nie kleiło się zbyt do dłoni. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło, wyrabiamy i odstawiamy na 1,5 h, przykrywając je wcześniej ściereczką. Gdy ciasto będzie rosło, przygotowujemy masę makową. Mak zalewamy 750 ml wrzącej wody. Gdy zmięknie, odsączamy i dwukrotnie go mielimy. Rodzynki zalewamy rumem i odrobiną wrzątku. Dodajemy odsączone rodzynki oraz pozostałe, pokrojone bakalie do maku, wraz z cukrem i innymi składnikami. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mak, chwilę trzymając na ogniu. Z białek ubijamy pianę, którą następnie delikatnie łączymy z masą makową. Ciasto dzielimy na dwa części, które wałkujemy w formę prostokątów. Wykładamy na nie masę makową i zwijamy w roladę, zalepiając brzegi. Makowce przekładamy na wyłożoną papierem blachę i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy je w 180 stopniach przez 40 minut. Gotowe makowce możemy polać lukrem.
Kruche ciasteczka
Składniki:
500 g mąki
2 jajka
120 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny lu masła
Przygotowanie:
Z wszystkich składników zagniatamy kruche ciasto. W razie potrzeby możemy dodać odrobinę wody lub mąki. Z przygotowanego cista odkrawamy kawałek, a resztę owijamy w folię i chowamy do lodówki. Rozwałkujemy ciasto na taką grubość, jaką chcemy uzyskać. Wykrawamy ciasteczka za pomocą foremek. Gotowe kształty układamy w odstępach, na blaszce wyłożonej papierem. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 10-15 minut. Gotowe i wystudzone ciastka możemy dowolnie udekorować lukrem, czekoladą czy cukrem pudrem.
Katarzyna Antos