Kuchnia Najnowsze O jedzeniu

Najlepsze przepisy na świąteczne wypieki

świąteczne wypieki

Świąteczne wypieki to słodki element Bożego Narodzenia. Bez ich obecności na stole, Święta nie miałyby tak fantastycznego smaku.

Tradycyjne wypieki

Według tradycji Świąt Bożego Narodzenia, na polskich stołach nie może zabraknąć wyjątkowych ciast i ciasteczek, które nigdy nie smakują tak dobrze jak w ten wyjątkowy czas. Makowiec i sernik to podstawowe wypieki, które przygotowujemy na świąteczny stół. Oprócz nich pieczemy często ciasteczka, które dodatkowo wieszamy na choinkę. Nasze przepisy pozwolą na przygotowanie wspaniałych ciast, które dopełnią rodzinne chwile.

Sernik świąteczny

Składniki:
1 kg sera twarogowego (w wiaderku)
6 jajek
1,5 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 kostka margaryny
1 budyń waniliowy
1 łyżka mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 opakowanie herbatników

Przygotowanie:sernik
Ser z wiaderka przekładamy do miski. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Oddzielamy białka od żółtek i miksujemy białka na pianę. Żółtka oraz pozostałe składniki dodajemy do sera. Mieszamy wszystko a następnie delikatnie dodajemy pianę z białek. Blachę wykładamy papierem do pieczenia oraz herbatnikami. Wylewamy na nie masę serową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni, przez 60 minut. Gotowy i wystudzony sernik możemy posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.

Makowiec zawijany

Składniki:
Ciasto
500 g mąki pszennej
200 ml ciepłego mleka
5 żółtek
1 łyżeczka wanilii
160 g masła
120 g cukru
40 g drożdży
szczypta soli
Masa makowa
500 g suchego maku
50 g masła
200 g bakalii
25 ml ciemnego rumu
150 g cukru
4 łyżki miodu
4 białka

Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i 50 ml mleka. Dodajemy odrobinę mąki odstawiamy zaczyn. Masło rozpuszczamy w rondlu. Mąkę przesiewamy do miski. Żółtka ucieramy z cukrem, wanilią i solą. Do mąki dodajemy zaczyn, mleko i utarte żółtka. Całość wyrabiamy na ciasto tak, aby nie kleiło się zbyt do dłoni. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło, wyrabiamy i odstawiamy na 1,5 h, przykrywając je wcześniej ściereczką. Gdy ciasto będzie rosło, przygotowujemy masę makową. Mak zalewamy 750 ml wrzącej wody. Gdy zmięknie, odsączamy i dwukrotnie go mielimy. Rodzynki zalewamy rumem i odrobiną wrzątku. Dodajemy odsączone rodzynki oraz pozostałe, pokrojone bakalie do maku, wraz z cukrem i innymi składnikami. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mak, chwilę trzymając na ogniu. Z białek ubijamy pianę, którą następnie delikatnie łączymy z masą makową. Ciasto dzielimy na dwa części, które wałkujemy w formę prostokątów. Wykładamy na nie masę makową i zwijamy w roladę, zalepiając brzegi. Makowce przekładamy na wyłożoną papierem blachę i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy je w 180 stopniach przez 40 minut. Gotowe makowce możemy polać lukrem.

Kruche ciasteczka

ciasteczka

Składniki:
500 g mąki
2 jajka
120 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny lu masła

Przygotowanie:
Z wszystkich składników zagniatamy kruche ciasto. W razie potrzeby możemy dodać odrobinę wody lub mąki. Z przygotowanego cista odkrawamy kawałek, a resztę owijamy w folię i chowamy do lodówki. Rozwałkujemy ciasto na taką grubość, jaką chcemy uzyskać. Wykrawamy ciasteczka za pomocą foremek. Gotowe kształty układamy w odstępach, na blaszce wyłożonej papierem. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 10-15 minut. Gotowe i wystudzone ciastka możemy dowolnie udekorować lukrem, czekoladą czy cukrem pudrem.

Katarzyna Antos

Komentarze (2)

pati25

3 lata temu

Smakowite te przepisy.U nas w domu nie może być świąt bez sernika,makowca i piernika

filodendron 2

3 lata temu

Bardzo przydały mi się te przepisy , właśnie zaczynam robić makowiec 🙂

Zostaw komentarz