Śliwkowe ciasto na kefirze
Składniki:
4 szklanki mąki
2/3 szklanki oleju
1 szklanka kefiru
2/3 szklanki cukru
4 jajka
4 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
75 dag śliwek
Kruszonka:
mąka, cukier, masło – ilość według uznania
Przygotowanie:
Składniki przekładamy do miski i mieszamy mikserem, do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wylewamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy wcześniej umyte i pokrojone na połówki śliwki. Posypujemy ciasto kruszonką i pieczemy od. 40 minut, w 160 stopniach.
Ciasto możemy posypać po upieczeniu cukrem pudrem lub polać lukrem.
Tarteletki ze śliwkami
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki
150 g masła
1 jajko
1 łyżeczka cukru
Krem:
100 ml śmietany – 12% lub 18%
2 jajka
50 g cukru
cukier waniliowy
śliwki
Przygotowanie:
Ciasto zagniatamy, wałkujemy i wycinamy części, wykładając nimi przygotowane formy do tarteletek. Masę przygotowujemy ubijając lekko składniki. Przekładamy ją na ciasto. Połówki lub ćwiartki umytych śliwek układamy na masie. Tak przygotowane tarteletki wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 30 minut.