Kuchnia Najnowsze

Najlepsze ciasta ze śliwkami

sliwki

W sezonie na śliwki, warto wypróbować przepisy na najlepsze ciasta ze śliwkami.

Sezon na śliwki

Śliwki to słodkie i soczyste owoce. Wyróżniamy ich wiele odmian. Od węgierek po mirabelki – każde są smaczne i idealnie nadają się do przygotowania pysznych ciast. Choć równie dobrze smakują w postaci domowych przetworów, warto wykorzystać świeże owoce,które znajdziemy na działkach, przydomowych ogródkach oraz targowych straganach.

Najlepsze ciasta ze śliwkami

Smak domowych ciast ze śliwkami to dla wielu wspomnienie lata. Wyborne słodkości zachwycą zarówno domowników jak i gości. Przepisy na najlepsze ciasta ze śliwkami umożliwią nam przygotowanie wspaniałych wypieków.

Jogurtowe ciasto ze śliwkami

Składniki:
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 szklanka cukru pudru
2,5 szklanki mąki
0,5 szklanki oleju
0,5 kg śliwek węgierek
3 jajka
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Mieszamy osobno składniki suche i mokre. Następnie łączymy je razem. Przekładamy ciasto do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 25 cm. Układamy na wierzchu wcześniej umyte i pozbawione pestek połówki śliwek. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 35 minut.
Ciasto możemy posypać przez podaniem cukrem pudrem.

Ciasto ze śliwkami

Składniki:
20 dag mąki
20 dag cukru
20 dag masła
4 jajka
75 dag śliwek
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Śliwki myjemy i pozbywamy ich pestek. Ucieramy masło, dodając stopniowo po jednym żółtku i cukier. Ubijamy osobno pianę z białek. Do utartej masy dodajemy białka oraz mąkę z proszkiem. Na koniec wlewamy sok z cytryny i mieszamy. Całość wylewamy na wyłożoną pergaminem blachę. Na wierzchu ciasta układamy połówki śliwek. Ciasto pieczemy w 200 stopniach, przez 40 minut.
Przed podaniem warto posypać je cukrem pudrem.

Śliwkowe ciasto na kefirze

Składniki:
4 szklanki mąki
2/3 szklanki oleju
1 szklanka kefiru
2/3 szklanki cukru
4 jajka
4 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
75 dag śliwek
Kruszonka:
mąka, cukier, masło – ilość według uznania
Przygotowanie:
Składniki przekładamy do miski i mieszamy mikserem, do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wylewamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy wcześniej umyte i pokrojone na połówki śliwki. Posypujemy ciasto kruszonką i pieczemy od. 40 minut, w 160 stopniach.
Ciasto możemy posypać po upieczeniu cukrem pudrem lub polać lukrem.

Tarteletki ze śliwkami

najlepsze-ciasta-ze-sliwkami

Składniki:
Ciasto:
250 g mąki
150 g masła
1 jajko
1 łyżeczka cukru
Krem:
100 ml śmietany – 12% lub 18%
2 jajka
50 g cukru
cukier waniliowy
śliwki
Przygotowanie:
Ciasto zagniatamy, wałkujemy i wycinamy części, wykładając nimi przygotowane formy do tarteletek. Masę przygotowujemy ubijając lekko składniki. Przekładamy ją na ciasto. Połówki lub ćwiartki umytych śliwek układamy na masie. Tak przygotowane tarteletki wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 30 minut.

Komentarze (3)

pati25

7 lat temu

Smakowite te przepisy na ciasta ze śliwkami.Warto je wypróbować.Robiłam tylko ciasto drożdżowe ze śliwkami.Pycha 🙂

filodendron 2

7 lat temu

Wspaniałe przepisy tylko, że ja tui nie mam i nie będę miała naszych polskich , wspaniałych śliwek 🙁

Kamilla

7 lat temu

Ostatnio dostałam śliwki prosto z działki od rodziców 🙂 Trzeba będzie wypróbować te przepisy!

Zostaw komentarz