sliwki

W sezonie na śliwki, warto wypróbować przepisy na najlepsze ciasta ze śliwkami.

Sezon na śliwki

Śliwki to słodkie i soczyste owoce. Wyróżniamy ich wiele odmian. Od węgierek po mirabelki – każde są smaczne i idealnie nadają się do przygotowania pysznych ciast. Choć równie dobrze smakują w postaci domowych przetworów, warto wykorzystać świeże owoce,które znajdziemy na działkach, przydomowych ogródkach oraz targowych straganach.

Najlepsze ciasta ze śliwkami

Smak domowych ciast ze śliwkami to dla wielu wspomnienie lata. Wyborne słodkości zachwycą zarówno domowników jak i gości. Przepisy na najlepsze ciasta ze śliwkami umożliwią nam przygotowanie wspaniałych wypieków.

Jogurtowe ciasto ze śliwkami

Składniki:
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 szklanka cukru pudru
2,5 szklanki mąki
0,5 szklanki oleju
0,5 kg śliwek węgierek
3 jajka
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Mieszamy osobno składniki suche i mokre. Następnie łączymy je razem. Przekładamy ciasto do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 25 cm. Układamy na wierzchu wcześniej umyte i pozbawione pestek połówki śliwek. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 35 minut.
Ciasto możemy posypać przez podaniem cukrem pudrem.

Ciasto ze śliwkami

Składniki:
20 dag mąki
20 dag cukru
20 dag masła
4 jajka
75 dag śliwek
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Śliwki myjemy i pozbywamy ich pestek. Ucieramy masło, dodając stopniowo po jednym żółtku i cukier. Ubijamy osobno pianę z białek. Do utartej masy dodajemy białka oraz mąkę z proszkiem. Na koniec wlewamy sok z cytryny i mieszamy. Całość wylewamy na wyłożoną pergaminem blachę. Na wierzchu ciasta układamy połówki śliwek. Ciasto pieczemy w 200 stopniach, przez 40 minut.
Przed podaniem warto posypać je cukrem pudrem.