Kuchnia czeska cechuje się niebywałym smakiem, pysznymi zupami i knedlikami, którymi zajadają się ludzie z różnych stron świata. Poznaj tradycyjne potrawy naszych sąsiadów i przygotuj je sam!
Kuchnia czeska
W kuchni czeskiej nie brakuje wpływów innych państwa, także Polski. Typowy obiad Czechów przypomina dwudaniową polską propozycję. Na stołach naszych sąsiadów królują tak uwielbiane przez nas zupy oraz knedliki, podawane zwykle z mięsem. Czesi uwielbiają także desery, więc zajadają się pysznymi ciastkami i naleśnikami, z różnymi słodkimi dodatkami. Do posiłku podaje się zwykle piwo, bez którego kuchnia czeska nie mogłaby się obejść. Tradycyjne potrawy naszych sąsiadów wyróżniają się smakiem i aromatem. Choć są dość kaloryczne, są tak pyszne, że nikt nie będzie mógł się im oprzeć.
Knedliki czeskie
Składniki:
- 400 g mąki
- 10 g drożdży
- 2 bułki kajzerki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 l mleka
- 150 g masła
- 1 żółtko
Przygotowanie:
W połowie ciepłego mleka rozrabiany drożdże na zaczyn. Przesiewamy mąkę, dodajemy żółtko, sól i przygotowany wcześniej zaczyn drożdżowy. Dodajemy pokrojone w kostkę bułki i wyrabiamy ponownie. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Następnie formujemy wałki o długości 15 cm i gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie przez ok. 20 minut. Po wyjęciu z wody nakłuwamy knedliki, polewamy masłem a przed podaniem kroimy w plastry o grubości około 1,5 cm.
Gulasz piwny
Składniki:
- 500 g łopatki
- skórka z boczku
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 szklanka jasnego piwa
- 2 listki laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżki mąki
- papryka słodka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Skórkę z boczku podsmażamy na maśle. Pokrojone w kostkę mięso łączymy z łyżką mąki i papryka, następnie smażąc chwilę. Do mięsa dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek. Podlewamy piwem oraz wodą i dodajemy przyprawy. Wywar musi przykryć mięso. Gulasz gotujemy y przez godzinę. Łyżkę mąki łączymy z połową szklanki wody i tak przygotowaną zaprawę wlewamy do gulaszu, najlepiej przez sitko. Całość doprawiamy do smaku i podajemy z plackami lub knedlikami oraz zasmażana kapustą.
Buchty
Składniki:
Ciasto
- 200 ml ciepłego mleka
- 2 dag drożdży
- 6 dag cukru
- 35 dag mąki
- 8 dag roztopionego masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- skórka starta z cytryny
- sól
Nadzienie
- 30 dag powideł śliwkowych
Przygotowanie:
Drożdże łączymy z cukrem i mlekiem oraz odrobiną mąki. Żółtka mieszamy z masłem i resztą mleka, dodajemy do rozczynu, wraz zresztą składników. Zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Z gotowego ciasta formujemy wałek i kroimy go na plastry. Na każdy kawałek ciasta nakładamy porcję powideł i sklejamy jak pączki. Buchty pieczemy na posmarowanej masłem blaszce. Po upieczeniu i wystygnięciu posypujemy je cukrem pudrem.
Trdlo
Składniki:
- 260 g mąki pszennej
- 110 ml mleka
- 150 g drożdży
- 3 łyżeczki cukru
- 30 g masła
- 1 jajko
Posypka
- 2 łyżki cukru białego
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Drożdże rozrabiamy z cukrem, dodajemy resztę składników i mieszamy. Zagniatamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Ciasto obtaczamy w odrobinie oleju i pozostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Wałkujemy i kroimy na paski o szerokości ok. 4 cm. Wałek owijamy folią aluminiową, a na nią nawijamy ciasto, tak jak na rurki. Składniki na posypkę mieszamy i maczamy w nich ściągnięte z wałka krążki. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, przez około 10 minut.
Katarzyna Antos