Latem mamy pod dostatkiem świeżych warzyw sezonowych. Warto wykorzystać je do przygotowanie pysznych i zdrowych napojów. Koktajle warzywne na lato, zachwycą nas swoim smakiem i kolorem. Jak je przygotować?
Koktajle warzywne
Kto powiedział, że z warzyw nie można przygotować pysznych koktajli, które dodadzą nam energii i ugaszą pragnienie. Koktajle warzywne zastąpią nam podwieczorek, kolacje czy drugie śniadanie. Będą zdrową i pożywna przekąską w letnie dni. Najlepiej wykorzystać sezonowe warzywa, które są dostępne latem. Koktajle przygotowane z takich darów natury, bez wątpienia będą smaczne i bogate w witaminy oraz sole mineralne.
Marchewkowy koktajl z cukinią i pietruszką
Składniki:
– 3 marchewki
– kawałek selera
– kawałek cukinii
– natka pietruszki
– sok z grejpfruta
Przygotowanie:
Marchew i selera myjemy, obieramy, kroimy na kawałki i blendujemy. Dodajemy do koktajlu obrana i pozbawiona nasion cukinie oraz posiekaną natkę pietruszki. Na koniec wlewamy sok i całość dokładnie blendujemy. Koktajl podajemy w wysokich szklankach. Możemy ozdobić jego wierzch, listkami zielonej pietruszki.
Zielony koktajl z orzechami
Składniki:
– 1 zielony ogórek
– 4 łyżki orzechów
– 3 garście rukoli
– jogurt naturalny
– świeży sok z limonki
– 4 łyżki otrębów
– 2 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Ogórka myjemy, obieramy i miksujemy z rukolą i orzechami. Dodajemy pozostałe składniki oprócz jogurtu naturalnego i blendujemy. Zielony koktajl przelewamy do szklanek, wlewając naprzemiennie warstwę koktajlu i jogurtu.
Buraczana bomba witaminowa
Składniki:
– ½ buraka
– 1 marchewka
– ¼ selera
– 4 pomidorki koktajlowe
– 2 szklanki soku pomarańczowego
Przygotowanie:
Pomidorki parzymy i obieramy ze skórki. Marchew, seler i buraka również obieramy i kroimy. Wszystkie składniki blendujemy, przelewamy do szklanek i podajemy zaraz po przygotowaniu.
Czerwony koktajl
Składniki:
– 1 papryka czerwona
– ½ kg pomidorów
– 1 mały seler korzeń
– koperek
– nać selera
– 0,5 l przegotowanej wody
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Warzywa myjemy, obieramy ze skórki i kroimy. Wyciskamy z nich sok w sokowirówce. Wodę doprawiamy solą i pieprzem, wystudzona rozcieńczamy nasz sok. Koktajl podajemy mocno schłodzony, z posiekana natka selera i koperkiem.
Szpinakowy koktajl z ogórkiem
Składniki:
– 1 ogórek zielony
– garść świeżego szpinaku
– seler naciowy
– sok z 1 cytryny
– cukier/sól
Przygotowanie:
oraz ogórka myjemy i blendujemy na gładka masę. Dodajemy sok z cytryny, selera, przyprawy i ponownie blendujemy. Podajemy schłodzony.
Katarzyna Antos