Zaschnięte i ciężkie plamy

Z ciężkimi zabrudzeniami oraz przypalonym piekarnikiem wcale nie jest tak łatwo sobie poradzić. Nawet w przypadki silnych detergentów konieczne okazuje się kilkukrotne mycie. Jednak domowa mieszanka zrobiona z 1/2 szklanki wody, 1/4 szklanki sody oczyszczonej i łyżeczki płynu do mycia naczyń, potrafi naprawdę zdziałać cuda. Grubą warstwą smarujemy piekarnik i zostawiamy najlepiej na 10 – 15 minut. Następnie dokładnie pozbywamy się papki wodą, przecieramy wilgotną, a następnie suchą szmatką… i gotowe!

Wykorzystaj termoobieg

Jeśli posiadasz nowocześniejszy model piekarnika – wykorzystaj cenne informacje o jego czyszczeniu zawarte w instrukcji. W większości przypadków zawarta jest tam informacja o włączeniu termoobiegu i umieszczeniu w środku wypełnionego wodą naczynia żaroodpornego. Parująca pod wpływem temperatury woda spowoduje, że zaschnięty brud namięknie i jego usunięcie nie będzie stanowiło problemu.

Zapobieganie

Jeśli wiesz że będziesz piekła np. tłuste mięso i chciałabyś zapobiec przywieraniu tłuszczu do spodu piekarnika – posyp go cienką warstwą soli. Nie dość że mięso będzie dzięki temu niewiarygodnie miękkie, to czyszczenie wnętrze będzie polegało jedynie na przetarciu powierzchni mokrą ściereczką.

Natalia Herzog