Czy wiesz, że 16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności? To niezwykle ważna inicjatywa, ponieważ namawia ludzi do racjonalnych zakupów i oszczędzania jedzenia. W jaki sposób można przyczynić się do ochrony środowiska?

Z okazji Światowego Dnia Żywności serwis do zamawiania jedzenia online foodpanda.pl przygotował krótki poradnik. Celem dzisiejszego święta jest edukacja społeczeństwa. Serwis foodpanda.pl, który już od ponad dwóch lat pozwala zamówić jedzenie z dostawą w Polsce, postanowił włączyć się do tej szczytnej akcji wspieranej przez ONZ.

Od 1979 roku Dzień Żywności zwiększa świadomość ludzi w zakresie zrównoważonego gospodarowania produktami spożywczymi i ma za zadanie przypomnieć opinii publicznej o najbardziej potrzebujących. Pomimo licznych akcji niektóre osoby wciąż nie potrafią poradzić sobie z nadwyżkami żywności, w rezultacie część jedzenia ulega zniszczeniu. Choć gospodarstwa rolne produkują więcej żywności, niż potrzebujemy, mieszkańcy niektórych części świata wciąż cierpią z powodu głodu i niedożywienia.

Obchody Światowego Dnia Żywności mają na celu nie tylko zwrócić uwagę ludzi na problem głodu, ale także uzmysłowić nam, że każdy z nas ma wpływ na to, jak wygląda świat, w którym żyjemy! Każdy z nas może zmienić swoje codzienne nawyki żywieniowe i tym samym przyczynić się do poprawy swojego otoczenia. W jaki sposób?
Z pewnością każdemu z nas zdarzyło się robić zakupy „na zapas” i z doświadczenia wiemy, że wiele z zakupionych w ten sposób produktów jest nam zwyczajnie niepotrzebnych i leży w naszej lodówce aż do utraty terminu przydatności do spożycia. Takie „chomikowanie” nie jest dobrym rozwiązaniem ani dla środowiska, ani dla naszego portfela. Świetnym pomysłem szczególnie dla singli i osób, które nie muszą gotować dla dużej rodziny może być też zamawianie jedzenia z dostawą np. przez aplikację lub portal foodpanda.pl. Nie ma wtedy ryzyka, że przygotowana przez nas ilość jedzenia okaże się zbyt duża, nie zjemy jej przez kolejne dni i danie zwyczajnie się zepsuje.

Jak w takim razie najlepiej gospodarować żywnością? Oto kilka prostych rad od portalu foodpanda.pl, które pomogą nam oszczędzić – jedzenie, środowisko i pieniądze:
1. Rób listy zakupów i planuj swoje posiłki korzystając wyłącznie z potrzebnych produktów.
2. Kupuj dokładnie tyle, ile potrzebujesz.
3. Sprawdzaj daty przydatności do spożycia i przechowuj żywność zgodnie z zaleceniami producenta.
4. Kładź starsze produkty z przodu: w ten sposób szybciej wykorzystasz te, których data przydatności kończy się najprędzej.
5. Nakładaj mniejsze porcje, a dopiero gdy ją zjesz pierwszą, weź dokładkę.
6. Zamawiając z restauracji, nie wyrzucaj resztek dania – możesz je zamrozić i zjeść później.
7. Nie gotuj dużych porcji.

Autor zewnętrzny.