Wiele osób zmaga się z dolegliwościami z powodu choroby nowotworowej. Pamiętajmy jednak, że możemy stosować dietę antyrakową, która może uchronić nas przed tą ciężką chorobą.
Składniki odżywcze, które wprowadzamy do naszej diety mogą posłużyć rozwijaniu się choroby nowotworowej lub wyeliminowaniu jej ryzyka. Wszystko zależy od naszej wiedzy dotyczącej odpowiedniego odżywiania się pod tym kątem, a także od silnej woli danego człowieka. Nie każdy jest bowiem na tyle silny, aby zrezygnować z ulubionych potraw i przekąsek.
Dieta antyrakowa – co jeść, by uchronić się przed nowotworem?
Dieta antyrakowa powinna być odpowiednio zbilansowana. Przede wszystkim powinniśmy spożywać warzywa i owoce, które według Światowej Organizacji Zdrowia WHO należy jeść nawet do ośmiu razy dziennie. Najlepszą miarą jest nasza garść, która może nam posłużyć jako licznik porcji. Najlepiej jadać produkty, które w danym czasie możemy kupić w naszym kraju. W diecie antyrakowej nie jest wskazane jedzenie produktów przetworzonych, a także chemicznie wytworzonych warzyw i owoców. Dlatego odradza się kupowanie produktów, które są sprowadzane z zagranicy. Najlepsze są jarzyny kupowane w Polsce sezonowo, ponieważ jesteśmy pewni, że nie ma w nich dużej ilości składników chemicznych. Gdy mamy taką możliwość, warto jest zasiać własne warzywa i posadzić drzewka owocowe lub zdobyć zaufanych hodowców, od których jesteśmy pewni, iż kupimy produkty najwyższej jakości. Pamiętajmy, że jarzyny przed jedzeniem musimy dokładnie umyć. Największą ilość przeciwutleniaczy znajdziemy w warzywach i owocach o nasyconym kolorze. Przykładowe owoce, które powinny znaleźć się w diecie antyrakowej to morele, brzoskwinie, arbuz, wiśnie, truskawki. Natomiast do warzyw, które chronią nasz organizm przed rakiem należy na przykład kalafior, rzepa, marchew, pomidory czy sałata. Idealnym rozwiązaniem jest przygotowywanie różnorodnych sałatek, zup, surówek. Ponadto trzeba pamiętać, aby każda przyrządzana przez nas potrawa była wzbogacona o większą ilość warzyw i owoców. Jeśli chodzi o zalecane napoje w diecie antyrakowej, to jest to przede wszystkim woda mineralna, zielona herbata, a także sok, zwłaszcza z czerwonych buraków. Możemy również sięgnąć po nieduże ilości wina, które posiada działanie ochronne.
Czego unikać w diecie antyrakowej ?
Dieta antyrakowa zakłada, że należy ograniczyć ilość spożywanej soli. Najlepiej gdybyśmy całkowicie wykluczyli ją z naszego jadłospisu. Przyrządzając potrawy, sól możemy zastąpić różnorodnymi ziołami. Ważne jest także, aby podczas kupowania produktów zwracać uwagę na ich zapach. To jest najlepszy wyznacznik świeżości i dobrej jakości towarów. W diecie antyrakowej nie powinniśmy kupować gotowych już produktów, które należy jedynie podgrzać czy usmażyć. Najbardziej wskazane jest przygotowywanie posiłku od początku do końca samodzielnie z produktów jak najlepszej jakości. Unikajmy także smakołyków o dużej zawartości cukru oraz tłuszczów zwierzęcych, które możemy znaleźć na przykład w maśle czy śmietanie. Niewskazane jest także spożywanie czerwonego mięsa i wędlin, a także picie alkoholu w dużych ilościach. Pamiętajmy też, aby być aktywnym fizycznie nawet przez kilkanaście minut dziennie, by utrzymać idealną masę ciała. Nadwaga sprzyja zachorowaniu na różnego rodzaju choroby. W profilaktyce antyrakowej należy również wystrzegać się słodkich napojów, które najczęściej pijemy na szeroką skalę, uważając że to tylko napój. To jest bardzo mylne przekonanie, ponieważ dostarczamy wtedy swojemu organizmowi ogromną dawkę cukru. Unikajmy także picia piwa w dużych ilościach, co może skutkować nowotworem trzustki. Oczywiście stosując dietę antyrakową nie ma mowy o paleniu papierosów. To jest najgorsza opcja, którą może zaserwować sobie człowiek pod względem podatności na chorobę nowotworową.
Założenia diety antyrakowej mogą wzbudzić mieszane uczucia, zwłaszcza u osób, które nie prowadzą zbyt zdrowego trybu życia, nie przejmują się składnikami odżywczymi, które sami dostarczają do swojego organizmu. Jednakże dla poprawy własnego samopoczucia i życia w zdrowiu, warto poświęcić trochę czasu na zastanowienie się nad tym co jemy i w jakim stopniu spożywane produkty mają wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu.
Dominika Rutkowska