Czy produkty instant szkodzą na zdrowie?
Częste spożywanie produktów typu instant przynosi niestety wiele niekorzystnych dla zdrowia skutków. Należy tu wymienić chociażby:
- nadciśnienie spowodowane przyjmowaniem nadmiernej ilości soli,
- nadwagę i otyłość spowodowanych przez przyjmowanie glutaminianu sodu,
- choroby żołądka i wątroby spowodowane przez barwniki, konserwanty i spulchniacze,
- nadpobudliwość spowodowaną przez barwniki,
- niepłodność spowodowaną przez barwniki
W związku z daniami typu instant powstał nawet tzw. syndrom chińskiej restauracji. Otóż częste spożywanie glutaminianu sodu bądź nadwrażliwość na glutaminian powodują zawroty głowy, palpitację serca, podrażnienie śluzówki żołądka, jak również niepokój i nadmierną potliwość.
Produkty instant są bardzo łatwe w przygotowaniu, jednak nie są zbilansowane pod względem zawartości i minerałów. Takie danie zjedzone raz na jakiś czas nie zaszkodzi, jednak regularne spożywanie zupek czy gotowych dań przyniesie organizmowi wiele szkód.
Osobiście bardzo rzadko spożywam takie dania, jednak szczerze się przyznaję, że skusze się na zupkę błyskawiczną. Nie mogłabym jednak ich spożywać każdego dnia. Jednak o tym, czy jemy czy nie, decyduje każdy z nas i każdy bierze za to odpowiedzialność.
Sabina Sosnowska