Produkty instant to dania błyskawiczne, które w Polsce w ostatnich latach zyskały ogromną popularność. Jednak czy to, co jest popularne, znane i reklamowane, jest zdrowe? Czy żywność, która powstaje przez zalanie jej gorącą wodą, jest produktem wartościowym? Sprawdźmy.

Co to znaczy “instant”?

Rynek dań instant, czyli dań błyskawicznych, w Polsce wynosi blisko miliard złotych. Okazuje się więc, iż wielu Polaków kupuje zupki nudle („chińskie”), zupy błyskawiczne, fixy i dania gotowe, a także kawę rozpuszczalną. Największą sprzedaż generują tzw. zupki chińskie, które są powszechnie reklamowane i zachwalane jako szybkie w przygotowaniu, tanie i sycące.

Jest to oczywiście prawda, jednak co w sobie zawierają? Czy oprócz tego, że nasycą, to dostarczą jeszcze wartościowych składników?

Co zawierają produkty instant?

Produkty tego typu mają nikłą wartość odżywczą, bowiem zawierają:

  • dużo soli (a czasami zawartość soli w jednym produkcie przekracza dozwoloną, dzienną normę),
  • glutaminian sodu, który wzmacnia smak produktu, ale jednocześnie w pewnym stopniu uzależnia,
  • tłuszcze trans, które znacznie wydłużają okres przydatności do spożycia, co nie przekłada się jednak na jakość produktu,
  • polepszacze smaku i zapachu,
  • chemiczne spulchniacze, dzięki którym makaron szybko pęcznieje,
  • barwniki,
  • konserwanty.