Produkty instant to dania błyskawiczne, które w Polsce w ostatnich latach zyskały ogromną popularność. Jednak czy to, co jest popularne, znane i reklamowane, jest zdrowe? Czy żywność, która powstaje przez zalanie jej gorącą wodą, jest produktem wartościowym? Sprawdźmy.
Co to znaczy “instant”?
Rynek dań instant, czyli dań błyskawicznych, w Polsce wynosi blisko miliard złotych. Okazuje się więc, iż wielu Polaków kupuje zupki nudle („chińskie”), zupy błyskawiczne, fixy i dania gotowe, a także kawę rozpuszczalną. Największą sprzedaż generują tzw. zupki chińskie, które są powszechnie reklamowane i zachwalane jako szybkie w przygotowaniu, tanie i sycące.
Jest to oczywiście prawda, jednak co w sobie zawierają? Czy oprócz tego, że nasycą, to dostarczą jeszcze wartościowych składników?
Co zawierają produkty instant?
Produkty tego typu mają nikłą wartość odżywczą, bowiem zawierają:
- dużo soli (a czasami zawartość soli w jednym produkcie przekracza dozwoloną, dzienną normę),
- glutaminian sodu, który wzmacnia smak produktu, ale jednocześnie w pewnym stopniu uzależnia,
- tłuszcze trans, które znacznie wydłużają okres przydatności do spożycia, co nie przekłada się jednak na jakość produktu,
- polepszacze smaku i zapachu,
- chemiczne spulchniacze, dzięki którym makaron szybko pęcznieje,
- barwniki,
- konserwanty.