Źródła błonnika
Dlaczego miłośnicy pieczywa tyją, zamiast chudnąć? Sekret tkwi w mące wykorzystywanej do pieczenia chleba i bułek. Jasna (typ 650, 500, 450) charakteryzuje się znikomą zawartością błonnika, toteż nie przyspiesza perystaltyki jelit. Jeśli chcemy usprawnić pracę przewodu pokarmowego, powinniśmy spożywać pieczywo pełnoziarniste, na rynku można też spotkać makaron razowy. Podczas produkcji jasnej mąki usunięta zostaje łuska nasienna, która stanowi bogate źródło włókna pokarmowego, witamin z grupy B i składników mineralnych. Decydując się na konsumpcję jasnego pieczywa, pozbawiamy siebie tych cennych substancji.
Rośliny strączkowe, do których zaliczamy: bób, ciecierzycę, fasolę, groch, soczewicę i soję, dostarczają organizmowi cennych składników odżywczych. Zawarty w nich błonnik usprawnia pracę przewodu pokarmowego. Rośliny strączkowe odgrywają niezwykle istotną rolę w diecie wegetarian, ponieważ stanowią bogate źródło białka, które warunkuje prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Z punktu widzenia chemii nasze enzymy, hormony, przeciwciała, skóra i włosy są zbudowane z protein. Ich niedobór wpływa niekorzystnie na ustrój, zaburza jego wzrost, metabolizm oraz osłabia odporność. Niektóre aminokwasy organizm człowieka syntetyzuje samodzielnie,inne z kolei muszą zostać dostarczone z pokarmem, ponieważ nie dysponujemy stosowną maszynerią enzymatyczną.
Nie bez powodu nasze babcie i mamy przy zaparciach sięgają po suszone śliwki oraz jabłka. Wspomniane owoce charakteryzują się wysoką zawartością błonnika, który usprawnia powstawanie kału i jego wydalanie. Decydując się na rozwiązanie naszych przodków, powinniśmy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu, w przeciwnym wypadku suszone śliwki, które miały pomóc, zaszkodzą. W przypadku jabłek najcenniejszym źródłem włókna pokarmowego jest skórka, toteż nie należy jej usuwać, chyba że wykazuje tendencję do zalegania w przewodzie pokarmowym. Niektórzy ludzie nie mogą jeść surowej papryki czy pomidorów ze skórką, ponieważ ich spożyciu towarzyszą nieprzyjemne dolegliwości. Jeśli należymy do tego grona, dieta bogatoresztkowa nie zda u nas egzaminu. Niestety, nie każdy może sobie pozwolić na zwiększenie spożycia produktów pochodzenia roślinnego.
Przed przejściem na dietę bogatoresztkową, należy skonsultować się z lekarzem, istnieją bowiem przeciwwskazania do stosowania tej kuracji. Duża ilość błonnika może zaszkodzić osobom, które borykają się ze stanem zapalnym żołądka, trzustki, dróg żółciowych i jelit, nieżytem przewodu pokarmowego czy wrzodami. W przypadku kobiet w ciąży i matek karmiących piersią dieta bogatoresztkowa nie jest najlepszym rozwiązaniem, ponieważ może prowadzić do groźnych niedoborów.