Wartościowe posiłki
Każdy spożywany posiłek powinien być wartościowy, tzn. powinien zawierać w sobie przede wszystkim błonnik i węglowodany złożone. Zaleca się jedzenie kasz, ciemnego ryżu, „makaronów”:http://dojrzalakobieta.pl/dieta/rodzaje_makaronow_1.html razowych i różnych wyrobów zbożowych z pełnego przemiału.
Przed miesiączką warto przestać spożywać (bądź ograniczyć) produkty takie jak: kofeina, sól, cukier, produkty z białej mąki, produkty mleczne.
Magnez
Niedobór magnezu w organizmie powoduje rozdrażnienie, wzmożony apetyt oraz apetyt na konkretne potrawy. Aby tego uniknąć, poleca się spożywanie produktów takich jak: chleb pełnoziarnisty, kasze, pestki słonecznika, orzechy, różne rośliny strączkowe, gorzką czekoladę (ale w niewielkich ilościach).
Dobrym sposobem na opanowanie wzmożonego, nagłego apetytu jest wypicie kakao: 2-3 łyżeczki kakao należy zalać wrzątkiem, dobrze wymieszać, aby nie było grudek, dodać troszkę mleka i wypić.