Okres po urodzeniu dziecka to dla kobiety bardzo ważny czas. Kiedy decyduje się ona na karmienie piersią, musi też zwracać uwagę na to co je. To tak bardzo ważna kwestia, ponieważ jej pokarm będzie także pokarmem malucha. Co jeść a czego nie jeść, tak by ważnych składników nie brakowało zarówno matce jak i dziecku?
Odzyskiwanie sił po porodzie
Poród to proces wycieńczający i czasem trwa dość długo. Organizm kobiety jest także w tym czasie wymęczony i pozbawiony energii. Po porodzie warto od razu zadbać o jego regenerację. W zależności od trudności i czasu trwania porodu, a także samopoczucia młodej mamy, dobiera się dietę dla kobiety. Jeśli pani chce karmić malucha piersią musi szybko uzupełnić zapasy. Tuż po porodzie nie poleca się jedzenia, a zwłaszcza po cesarskim cięciu.
Natomiast jeśli kobieta przeszła poród szybko i czuje się w miarę dobrze warto podawać jej wodę, świeże soki owocowe i lekkostrawne przekąski. Organizm warto zaopatrzyć w tym czasie głównie w żelazo. Przyniosą je w kolejnych dniach takie produkty jak jaja, chude mięso, ryby, suszone owoce czy rośliny strączkowe.
Uwaga, karmimy piersią!
Po pierwszych 72 godzinach od narodzin malucha w piersiach pojawia się płyn zwany siarą – to bogactwo składników mineralnych dla dziecka. Skład mleka będzie się stopniowo zmieniał, początkowo będzie to chudy płyn, by potem przeistoczył się w mleko tłuste, bogate w wartościowe białko.