Masz dość wszechobecnie królujących detergentów? Wiesz, że ich używanie w nadmiarze wpływa nie tylko negatywnie na błony śluzowe naszego ciała, ale również na pokarmy, które przyjmujemy?
Istnieje wiele sposobów ułatwiania sobie życia codziennego. Zamiast czekać na spore nagromadzenie tłuszczu z którym ciężko się potem uporać nawet po kilkugodzinnej walce, może warto każdego dnia poświęcić 5 minut na kilka rutynowych czynności, które zagwarantują nam utrzymanie kuchni w czystości.
W czasach, w których żyły nasze babcie, nie było dostępu do tylu środków czyszczących. Dlatego musiały one radzić sobie zupełnie inaczej. Może warto skorzystać z patentów jakie stosowały?
Wszystko na wysoki połysk
Bardzo dużą uwagę przykuwamy do czystości naczyń, blatów, stołu, mikrofalówki i lodówki… a co z piekarnikiem? Wszak jego wnętrze służy również do przygotowania pokarmów oraz jest o wiele bardziej narażone na zabrudzenia w postaci kapiącego tłuszczu. Jak zatem dbać o niego na co dzień?
Na niewielkie zabrudzenia
Do rutynowego czyszczenia piekarnika wysączy mieszanka wody i octu w stosunku 1:1. Ocet hamuje rozwój bakterii oraz pięknie nabłyszcza. Dokładnie również pozbywa się brudu.
Po wymieszaniu w miseczce, wlewamy roztwór do pojemnika ze spryskiwaczem, spryskujemy całe wnętrze piekarnika, zostawiamy na ok 5 minut i wycieramy ściereczką. Sposób ten sprawdza się w przypadku niewielkich zabrudzeń.