Dostępność na rynku wielu gatunków herbat sprawiła, że każdy smakosz może wybrać coś dla siebie. Oprócz smaku, herbaty oferują nam właściwości zdrowotne. Jaka herbata jest najlepsza?
Biała herbata
Zaraz po herbacie czarnej, zielonej i czerwonej, to właśnie biała herbata jest chętnie kupowana w Polsce. To bardzo delikatna, srebrzysta herbata, która swój smak i aromat zawdzięcza specjalnej procedurze zbioru i tworzenia. Krzewy herbaciane chroni się wiosną przed dostępem słońca, by pączki nie wykształciły barwnika. Wcześnie zbiera się tylko nierozwinięte listki z wierzchołka krzewu i poddaje procesowi więdnięcia i suszenia (bez fermentacji). Biała herbata jest nazywana eliksirem młodości.
Właściwości białej herbaty:
- wspomaga odporność
- pobudza umysł i wspomaga koncentrację (wysoka zawartość kofeiny)
- zawiera bardzo dużo witaminy C
- posiada wysoką zawartość antyoksydantów, związków antymutagennych i polifenoli.
Herbata żółta
Żółte herbaty są dość rzadkie i prawie nieznane poza Chinami i Tajwanem. To rodzaj lekko fermentowanej herbaty o bladożółtym kolorze i lekko słodkim posmaku. Żółta herbata zawiera niewiele teiny, ma bardzo dobry wpływ na układ trawienny, przywraca siły witalne i oczyszcza organizm z toksyn.