Gdy żar leje się z nieba, ostatnią rzeczą, na którą mamy ochotę, jest gotowanie. Kuchenka gazowa czy piekarnik emitują bowiem dodatkową dawkę ciepła. Ponadto w gorące dni nie mamy takiego apetytu jak zwykle. Nie ciągnie nas też do tradycyjnych dań. W naszym artykule podpowiadamy, co jeść w upalne dni.
Spis treści:
- Lekka dieta zaspokajająca zapotrzebowanie na substancje odżywcze
- Czysta woda lub woda z dodatkiem świeżego soku
- Co jeść w upalne dni? Koktajl owocowy
- Sałatka warzywna, czyli idealny posiłek na lato
- Orzeźwiający chłodnik, czyli wakacyjny obiad
- Kanapki z sezonowymi warzywami
- Świeże owoce jako przekąska z nutką orzeźwienia
Lekka dieta zaspokajająca zapotrzebowanie na substancje odżywcze
W upalne dni zazwyczaj poszukujemy ochłody. W tym celu jedziemy na basen i sięgamy po orzeźwiające napoje oraz owoce. Warto dołożyć wszelkich starań, aby nasza dieta była lekka, a zarazem dostarczała wszystkich niezbędnych substancji odżywczych. Gdy trwa sezon na świeże owoce i warzywa, mamy ułatwioną sprawę. Wystarczy tylko udać się na bazarek czy do pobliskiego warzywniaka.
Czysta woda lub woda z dodatkiem świeżego soku
Co najlepiej gasi pragnienie w upalne dni? Okazuje się, że najlepsze efekty daje czysta woda. Jednak ta nie smakuje zbyt wielu osobom, dlatego warto dodać do niej świeżo wyciśnięty sok. Ten może pochodzić z arbuza, truskawek czy malin. Jego dodatek niewątpliwie poprawia walory smakowo-zapachowe napoju.
Co jeść w upalne dni? Koktajl owocowy
Gdy żar leje się z nieba, bardzo dobrze sprawdza się koktajl owocowy. Możemy po niego sięgnąć na śniadanie, ale też dowolny inny posiłek. Do jego przygotowania potrzebujemy niewiele. Niewątpliwie przyda nam się blender, świeże owoce np. borówki, truskawki czy maliny oraz mleko, jogurt czy napój roślinny. Wspomniane składniki wrzucamy do urządzenia, po czym je uruchamiamy i pijemy pyszny koktajl. Niektórzy dodają do niego suszone owoce goji lub otręby owsiane lub pszenne. To niewątpliwie wzbogaca ten smaczny, a zarazem lekki posiłek.
Sałatka warzywna, czyli idealny posiłek na lato
Zastanawiasz się, co jeść w upalne dni? Świetnie sprawdzi się lekka sałatka warzywna. Teraz, gdy półki w sklepach uginają się pod ciężarem bobu, kukurydzy, sałaty, pomidorów, papryki czy ogórków, można przygotować z nich wiele smacznych posiłków. Zadbajmy o to, by sos lub dip był naprawdę lekki. Zbyt tłusty czy dosładzany może okazać się prawdziwą bombą kaloryczną. W upalne dni polecamy sałatki warzywne z sosem winegret.
Orzeźwiający chłodnik, czyli wakacyjny obiad
Chłodnik stanowi idealną propozycję na wakacyjny obiad. Przygotować możemy go z buraczków, ale też z pomidorów czy brokułów. Spożywa się go z jogurtem, kefirem lub śmietaną. To orzeźwiający posiłek, który zawiera moc substancji odżywczych. Chłodnik możemy przygotować samodzielnie lub skoczyć do niego do pobliskiej restauracji. Teraz wiele lokali gastronomicznych ma go w swojej sezonowej ofercie.
Kanapki z sezonowymi warzywami
Osoby, które zastanawiają się, co jeść w upalne dni, z pewnością docenią kanapki. Ich przygotowanie przebiega szybko i sprawnie. Z piekarni możemy przynieść nawet pocięty chleb, co pozwala nam zaoszczędzić trochę czasu. Warto go posmarować lekkim twarożkiem, a następnie wykorzystać świeże warzywa sezonowe. Rzodkiewka, papryka, ogórek i pomidory – naprawdę mamy, z czego wybierać. Do tego dochodzi cebula i szczypior do posypania kanapki.
Świeże owoce jako przekąska z nutką orzeźwienia
Świeże owoce stanowią doskonałą przekąskę na upalne dni. Wystarczy je tylko umyć pod strumieniem bieżącej wody i możemy przystąpić do konsumpcji. Teraz do wyboru mamy polskie owoce, vide maliny, borówki, porzeczki, brzoskwinie, truskawki, winogrona, jeżyny, jagody, ale też zagraniczne arbuzy. Te ostatnie charakteryzują się wysoką zawartością wody, przez co ich kaloryczność jest stosunkowo niska. Arbuz pozwala nawodnić organizm, dostarcza mu też cennych elektrolitów. Dzięki zawartości błonnika usprawnia pasaż jelitowy. Jest lekki i orzeźwiający w smaku. Na rynku możemy również spotkać arbuzy bezpestkowe.
Zapraszamy do lektury: