Majowy czas zwykle inauguruje sezon grillowy. Przy sprzyjającej pogodzie chętnie wychodzimy do ogrodów, gdzie grillujemy razem z bliskimi. Grill idealny to nic trudnego, o ile mamy ciekawe pomysły na dania z grilla. Sprawdźcie nasze propozycje, nie tylko na majówkę!
Pora rozpalić grill
Potrawy z grilla mają niepowtarzalny smak i aromat. Nie dość, że przygotowujemy je na świeżym powietrzu, możemy użyć dowolnych składników, przypraw i sosów. Nawet opiekane na grillu pieczywo czy ziemniaki zyskują nowy wymiar smaku. Typowe dania z grilla trzeba odpowiednio przygotować, co nie jest trudne nawet dla amatorów gotowania. Wystarczy przyszykować grill i składniki. Z naszymi przepisami spędzicie miło i smacznie czas na świeżym powietrzu. Najwyższa pora rozpalić grill!
Żeberka z grilla
Składniki:
- 1 kg żeberek
- oliwa z oliwek
- 3 łyżki musztardy
- 4 łyżki miodu
- 8 ząbków czosnku
- 4 łyżki octu winnego
- sos sojowy
- tymianek
- majeranek
- słodka papryka mielona
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso myjemy i kroimy. Pół szklanki oliwy mieszamy z wodą w takich samych proporcjach i octem, przyprawami i czosnkiem. Żeberka zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na dwie godziny lub całą noc. W tym czasie przygotowujemy glazurę z miodu, 3 łyżek oliwy, musztardy i odrobiny sosu sojowego i marynujemy mięso. Tak przygotowane żeberka grillujemy z obu stron przez około 5 minut. Będą idealne z sosem barbecue.
Nadziewane ziemniaki
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 150 g mozzarelli
- 20g parmezanu
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżka musztardy
- mielona papryka ostra i słodka
- świeża bazylia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy i zawijamy w folię aluminiową, Grillujemy przez ok. 40 minut. Następnie przekrawamy wzdłuż. Mozzarellę kroimy w kostkę a parmezan ścieramy na tarce. Wydrążamy miąższ z ziemniaków, by powstały łódki. Miąższ mieszamy z serami, bazylią, śmietaną, musztardą i przyprawami. Nadziewamy ziemniaki i grillujemy przez 15 minut.
Burgery z awokado
Składniki:
- 600 g mięsa mielonego
- 4 bułki
- dojrzałe awokado
- sałata rzymska
- ogórek korniszony
- pomidor
- ser żółty w plastrach
- sól, pieprz
- musztarda, ketchup, inny sos
Przygotowanie:
Mięso doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i formujemy cztery burgery. Smażymy je na rozgrzanym grillu przez kilka minut z każdej strony. Podgrzać możemy także przekrojone bułki. Dolną część bułki smarujemy musztardą, a górną ketchupem lub innym sosem. Układamy pokrojonego w plastry ogórka, mięso, plaster sera, awokado, pomidora i liść sałaty. Całość przykrywamy i podajemy.
Katarzyna Antos