kuchnia czeska

Kuchnia czeska cechuje się niebywałym smakiem, pysznymi zupami i knedlikami, którymi zajadają się ludzie z różnych stron świata. Poznaj tradycyjne potrawy naszych sąsiadów i przygotuj je sam!

Kuchnia czeska

W kuchni czeskiej nie brakuje wpływów innych państwa, także Polski. Typowy obiad Czechów przypomina dwudaniową polską propozycję. Na stołach naszych sąsiadów królują tak uwielbiane przez nas zupy oraz knedliki, podawane zwykle z mięsem. Czesi uwielbiają także desery, więc zajadają się pysznymi ciastkami i naleśnikami, z różnymi słodkimi dodatkami. Do posiłku podaje się zwykle piwo, bez którego kuchnia czeska nie mogłaby się obejść. Tradycyjne potrawy naszych sąsiadów wyróżniają się smakiem i aromatem. Choć są dość kaloryczne, są tak pyszne, że nikt nie będzie mógł się im oprzeć.

Knedliki czeskie

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 10 g drożdży
  • 2 bułki kajzerki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 l mleka
  • 150 g masła
  • 1 żółtko

Przygotowanie:

W połowie ciepłego mleka rozrabiany drożdże na zaczyn. Przesiewamy mąkę, dodajemy żółtko, sól i przygotowany wcześniej zaczyn drożdżowy. Dodajemy pokrojone w kostkę bułki i wyrabiamy ponownie. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Następnie formujemy wałki o długości 15 cm i gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie przez ok. 20 minut. Po wyjęciu z wody nakłuwamy knedliki, polewamy masłem a przed podaniem kroimy w plastry o grubości około 1,5 cm.

Gulasz piwny

Składniki:

  • 500 g łopatki
  • skórka z boczku
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 szklanka jasnego piwa
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki mąki
  • papryka słodka
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Skórkę z boczku podsmażamy na maśle. Pokrojone w kostkę mięso łączymy z łyżką mąki i papryka, następnie smażąc chwilę. Do mięsa dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek. Podlewamy piwem oraz wodą i dodajemy przyprawy. Wywar musi przykryć mięso. Gulasz gotujemy y przez godzinę. Łyżkę mąki łączymy z połową szklanki wody i tak przygotowaną zaprawę wlewamy do gulaszu, najlepiej przez sitko. Całość doprawiamy do smaku i podajemy z plackami lub knedlikami oraz zasmażana kapustą.

Buchty

Składniki:

Ciasto

  • 200 ml ciepłego mleka
  • 2 dag drożdży
  • 6 dag cukru
  • 35 dag mąki
  • 8 dag roztopionego masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • skórka starta z cytryny
  • sól

Nadzienie

  • 30 dag powideł śliwkowych

Przygotowanie:

Drożdże łączymy z cukrem i mlekiem oraz odrobiną mąki. Żółtka mieszamy z masłem i resztą mleka, dodajemy do rozczynu, wraz zresztą składników. Zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Z gotowego ciasta formujemy wałek i kroimy go na plastry. Na każdy kawałek ciasta nakładamy porcję powideł i sklejamy jak pączki. Buchty pieczemy na posmarowanej masłem blaszce. Po upieczeniu i wystygnięciu posypujemy je cukrem pudrem.

Trdlo

Składniki:

  • 260 g mąki pszennej
  • 110 ml mleka
  • 150 g drożdży
  • 3 łyżeczki cukru
  • 30 g masła
  • 1 jajko

    Posypka

  • 2 łyżki cukru białego
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

kuchnia czeskaDrożdże rozrabiamy z cukrem, dodajemy resztę składników i mieszamy. Zagniatamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Ciasto obtaczamy w odrobinie oleju i pozostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Wałkujemy i kroimy na paski o szerokości ok. 4 cm. Wałek owijamy folią aluminiową, a na nią nawijamy ciasto, tak jak na rurki. Składniki na posypkę mieszamy i maczamy w nich ściągnięte z wałka krążki. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, przez około 10 minut.

Katarzyna Antos