ciasteczka owsiane

Uwielbiamy słodkości i wiele oddałybyśmy, by nie musieć liczyć zjadanych kalorii. Jako alternatywę dla czekoladek i polanych lukrem ciast, mamy przepisy na zdrowe ciasteczka owsiane. Pyszne ciastka przygotujemy samodzielnie i zjemy bez żadnych wyrzeczeń!

Zdrowe ciasteczka owsiane

To co zdrowe, wcale nie musi być pozbawione słodyczy. Pyszne gotowe ciasteczka, których skład, a przede wszystkim ilość kalorii może przerażać, zamieniamy na domowej roboty wypieki. Ciasteczka owsiane przygotujemy szybko we własnej kuchni. Gwarantujemy, że żaden miłośnik słodyczy nie oprze się słodkich ciasteczek, z różnymi dodatkami. Nasze przepisy pozwolą wam przygotować zdrowy dodatek do kawy czy przekąskę na drugie śniadanie.

Ciasteczka owsiane z jabłkami

Składniki:

  • 150 g jabłek
  • 1 jajko
  • 50 g płatków owsianych całych
  • 50 g zmielonych płatków owsianych
  • 50 g proszku do pieczenia
  • 20 g miodu
  • 5 g cynamonu

Przygotowanie:

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w temperaturze 160 stopni.

Ciastka owsiane z bakaliami

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianychowsiane
  • 2 łyżki miodu
  • 5 dojrzałych bananów
  • bakalie (według uznania)

Przygotowanie:

Banany rozdrabniamy, dodajemy resztę składników i łączymy w jedną masę. Ciastka formujemy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut.

Korzenne ciasteczka owsiane

Składniki:

  • 220 g mąki pszennej
  • 100 g żytniej mąki pełnoziarnistej
  • 150 g płatków owsianych
  • 250 g masła
  • 80 g cukru brzozowego
  • 1 łyżka przyprawy korzennej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

Przygotowanie:

Wszystkie składniki łączymy na jednolite ciasto. Podsypujemy je mąką, zawijamy w folię i chowamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkujemy na grubość ok.0,5 cm i wycinamy ciastka. Po ułożeniu na blaszce, pieczemy ciasteczka owsiane przez. 15 minut, w temperaturze 180 stopni.

Kulki owsiane z wiórkami kokosowymi

Składniki:

  • 150 g masła
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka
  • 300 g płatków owsianychciasteczka
  • garść żurawiny
  • 8 łyżek mleka w proszku
  • wiórki kokosowe

Przygotowanie:

Do roztopionego masła dodajemy cukier, miód i kakao. Zdejmujemy z ognia, dodajemy płatki owsiane i żurawinę. Następnie wsypujemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Z masy lepimy kulki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych.

Katarzyna Antos