Uwielbiamy słodkości i wiele oddałybyśmy, by nie musieć liczyć zjadanych kalorii. Jako alternatywę dla czekoladek i polanych lukrem ciast, mamy przepisy na zdrowe ciasteczka owsiane. Pyszne ciastka przygotujemy samodzielnie i zjemy bez żadnych wyrzeczeń!
Zdrowe ciasteczka owsiane
To co zdrowe, wcale nie musi być pozbawione słodyczy. Pyszne gotowe ciasteczka, których skład, a przede wszystkim ilość kalorii może przerażać, zamieniamy na domowej roboty wypieki. Ciasteczka owsiane przygotujemy szybko we własnej kuchni. Gwarantujemy, że żaden miłośnik słodyczy nie oprze się słodkich ciasteczek, z różnymi dodatkami. Nasze przepisy pozwolą wam przygotować zdrowy dodatek do kawy czy przekąskę na drugie śniadanie.
Ciasteczka owsiane z jabłkami
Składniki:
- 150 g jabłek
- 1 jajko
- 50 g płatków owsianych całych
- 50 g zmielonych płatków owsianych
- 50 g proszku do pieczenia
- 20 g miodu
- 5 g cynamonu
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w temperaturze 160 stopni.
Ciastka owsiane z bakaliami
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki miodu
- 5 dojrzałych bananów
- bakalie (według uznania)
Przygotowanie:
Banany rozdrabniamy, dodajemy resztę składników i łączymy w jedną masę. Ciastka formujemy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut.
Korzenne ciasteczka owsiane
Składniki:
- 220 g mąki pszennej
- 100 g żytniej mąki pełnoziarnistej
- 150 g płatków owsianych
- 250 g masła
- 80 g cukru brzozowego
- 1 łyżka przyprawy korzennej
- 1 jajko
- 1 żółtko
Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy na jednolite ciasto. Podsypujemy je mąką, zawijamy w folię i chowamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkujemy na grubość ok.0,5 cm i wycinamy ciastka. Po ułożeniu na blaszce, pieczemy ciasteczka owsiane przez. 15 minut, w temperaturze 180 stopni.
Kulki owsiane z wiórkami kokosowymi
Składniki:
- 150 g masła
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki mleka
- 300 g płatków owsianych
- garść żurawiny
- 8 łyżek mleka w proszku
- wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Do roztopionego masła dodajemy cukier, miód i kakao. Zdejmujemy z ognia, dodajemy płatki owsiane i żurawinę. Następnie wsypujemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Z masy lepimy kulki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych.
Katarzyna Antos