zdrowe i pyszne gotowanie

Na księgarskich półkach pojawiła się właśnie kolejna książka inspirowana życiem i poradami św. Hildegardy – średniowiecznej mniszki, która właśnie teraz cieszy się większą popularnością niż niejedna współczesna gotująca celebrytka…! Wydało ją Wydawnictwo Esprit.

Zanurz się w znakomitych smakach i aromatach zdrowych potraw św. Hildegardy!

„Zdrowe i proste gotowanie ze św. Hildegardą z Bingen” (Brigitte Pregenzer, Brigitte Schmidle). To kontynuacja bestsellerowej książki „Św. Hildegarda z Bingen. Po prostu gotuj!”. Dzięki niej, możemy doświadczyć smaków średniowiecza! Książka ta jest dowodem na to, że gotowanie i jedzenie może stać się wybawieniem nie tylko od głodu, ale także chorób i kiepskiego nastroju. Sama mniszka przyznaje: „Dusza raduje się na widok dobrego uczynku, podobnie jak ciało, gdy znajduje pokrzepienie w smacznej potrawie”. Zaleca wzięcie odpowiedzialności za siebie i swoje środowisko oraz korzystanie ze sprawdzonych, regionalnych produktów, niewielkich ilości składników i wybornych smaków. Według właśnie tych kryteriów została stworzona książka. Pasjonat gotowania znajdzie w niej przepisy na proste w przygotowaniu, nieprzeciętne i doskonale smakujące zupy, desery, sosy oraz chleby, a szukający ratunku dla zdrowia pozna lecznicze tajemnice ziół i potraw.

Książka uzupełniona jest o specjalny rozdział poświęcony przyprawom, który odkrywa ich nieznane tajemnice i właściwości, a także praktyczne porady sprawdzające się w każdej kuchni. To prawdziwa perełka wśród książek kulinarnych!

Wygraj książkę Zdrowe i proste gotowanie ze św. Hildegardą z Bingen!

Wydawnictwo Esprit ufundowało 5 egzemplarzy książki Zdrowe i proste gotowanie ze św. Hildegardą z Bingen”. Aby zdobyć jeden z nich, wystarczyło odpowiedzieć na poniższe pytanie konkursowe.

Jaka jest Twoja ulubiona potrawa? Uzasadnij odpowiedź.

Spośród nadesłanych odpowiedzi nagrodziliśmy najciekawsze. Poniżej prezentujemy laureatki konkursu.

Ola: Uwielbiam włoską kuchnię, więc to właśnie aromatyczne pomidory i zioła sprawiają, że nigdy nie mogę oprzeć się pysznemu spaghettii bolognese. Mam nadzieję, że kiedyś uda mi się odwiedzić Włochy, by zasmakować ich kuchni u samego źródła.

Tereska: Ulubiona potrawa? Oczywiście pierogi ruskie! Ale tylko te, robione samodzielnie. Najlepiej smakują wyciągnięte prosto z garnka, z dodatkiem śmietany lub odsmażone na drugi dzień na patelni. Pamiętam, że jako mała dziewczynka dostawałam własną deskę i mini wałek, by razem z mamą i babcią robić pierogi. One kojarzą mi się z dzieciństwem i rodzinnym domem.

ines: Moją ulubioną potrawą jest sałatka ze świeżych warzyw oraz kurczaka. Dodaję do niej takie warzywa, które akurat mam w lodówce. Urozmaicam ją pestkami,nasionami, świeżymi ziołami i aromatycznymi sodami, na bazie oliwy lub jogurtu naturalnego. Zawsze przygotowuję do sałatki grzanki. To lekka i zdrowa potrawa, dlatego tam bardzo ją lubię. Dzięki niej mogę utrzymać zgrabną figurę 😉

Danuta: Moja ulubiona potrawa to leczo. Kojarzy mi się z latem, dlatego że sama uprawiam cukinię, z której później przygotowuję tę pyszną potrawę. Lekko pikantne, z dużą ilością kolorowej papryki smakuje wyśmienicie. Moja rodzina to potwierdza, więc tym bardziej jej przygotowanie sprawia mi wiele radości.

małgorzata: Ulubione danie – ja mam tylko jedno! Kurczak w płatkach kukurydzianych – smakuje nawet niejadkom 🙂 Chrupiąca panierka i dip jogurtowo-czosnkowy – szybko się robi i zawsze wychodzi. To alternatywa dla tradycyjnej panierki 🙂

Gratulujemy i zachęcamy do udziału w pozostałych konkursach!