Życie w nieustannym biegu nie należy do najprostszych, niestety większość naszego społeczeństwa jest zmuszona do pracy na najwyższych obrotach. Co zrobić, aby taki rodzaj codziennego funkcjonowania nie wpłynął negatywnie na nasze zdrowie? Odpowiedź jest prosta: zdrowo się odżywiać, a co za tym idzie spożywać w pracy pełnowartościowe i smaczne posiłki. Jak przygotować zdrowe posiłki do pracy?
Domyślamy się, że jeśli jesteś pracującą panią domu to zapewne nie pozostaje Ci wiele czasu na przygotowywanie zdrowych dań do pracy. Możliwe, że właśnie dlatego stawiasz na gotowe dania oraz fast-foody. Jest to tym bardziej prawdopodobne, jeśli do Twojego biura codziennie trafiają dostawcy z apetycznie wyglądającymi kanapkami, zapiekankami, czy deserami. Zapewne wyglądają one bardzo estetycznie, a ponadto nie są drogie. Musimy Cię jednak ostrzec, że te potrawy nie zawsze należą do najzdrowszych, dlatego właśnie proponujemy Tobie przygotowywanie własnych posiłków dla siebie i Twojej rodziny do szkoły oraz pracy.
Dobra organizacja kluczem do sukcesu
Istotną kwestią, która w znaczny sposób może wpłynąć na jakość naszych posiłków są mądre i dobrze przemyślane zakupy. Najlepiej jeśli będziemy w stanie wybierać się na nie często, po to aby kupować świeże produkty w małych ilościach. Idealnym rozwiązanie byłoby codzienne zaglądanie do osiedlowego sklepiku lub na bazarek, gdzie mogłabyś kupować świeże warzywa i owoce. Jeśli zależy Ci na zachowaniu zdrowia przez długie lata powinnaś zapomnieć o mrożeniu oraz odgrzewaniu posiłków. Zamiast korzystać z mikrofalówki w pracy postaw na mały termos lub kubek termiczny. Możesz zapakować do niego nie tylko płynne zupy, ale również dania makaronowe, kasze oraz ryże z warzywami, mięsem i innymi dodatkami.
Jeśli jesteś przerażona, ponieważ uważasz że nie zdołasz wygospodarować w swoim dziennym harmonogramie czasu na przygotowanie posiłku, to zapewniamy Cię, że wystarczy 20-30 minut dziennie z rana lub wieczora na wyczarowanie smacznej sałatki lub sycącego makaronu. Nikt w końcu nie każe Ci przygotowywać pracochłonnych pierogów ani gołąbków.
Pamiętaj, że spożywanie posiłków w pracy nie wpływa pozytywnie tylko na Twoje zdrowie, ale również na efektywność w pracy. Specjaliści zgodnie twierdzą, że spożywanie 2-3 małych, lekkich posiłków podczas wykonywania obowiązków zawodowych pozytywnie wpływa na naszą koncentrację, a także dostarcza niespożytych zasobów energii. Spożywanie śmieciowego jedzenia, lub nie zjadanie niczego może wpłynąć pogorszenie naszego samopoczucia, wzmożenie senności, rozdrażnienia oraz zdekoncentrowania.