Lody mają mnóstwo zwolenników, szczególnie w upalne dni. Ciężko im się oprzeć. W sklepach znajdziemy różne rodzaje lodów, ale z łatwością przygotujemy ten słodki przysmak także w domu. Jak przygotować domowe lody bez jajek?
W czasach licznych alergii, jesteśmy często zmuszeni unikać niektórych substancji pokarmowych. Jajka są składnikiem wielu produktów, także lubianych lodów. Wystarczy wypróbować nasze przepisy na te pyszne desery!
Waniliowe lody
Składniki:
– 350 ml mleka
– 200 g śmietany kremówki
– 4 łyżki mleka w proszku
– 6 łyżeczek cukru
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 16 g cukru waniliowego
Przygotowanie:
Cukier, cukier waniliowy oraz mleko w proszku mieszamy razem. Do mieszanki wlewamy 250 ml mleka. Pozostałą ilość mieszamy z mąką, Mleko zagotowujemy i dodajemy rozmieszaną mąkę z pozostałym mlekiem. Gotujemy aż do zgęstnienia. Masę przecedzamy, jeśli pojawią się grudki i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie ubijamy kremówkę i dodajemy do wystudzonej masy. Całość umieszczamy w pojemniku, przykrywamy i odstawiamy do zamrażalnika. Co 30 minut mieszamy. Po kilku godzinach lody będą gotowe.
Waniliowe lody znakomicie będą smakowały ze świeżymi truskawkami bądź innymi sezonowymi owocami.
Owocowy sorbet
Składniki:
-80 dag owoców ( mogą być zamrożone)
-2/3 szklanki cukru
-1/3 szklanki soku z cytryny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki należy zmiksować razem przy użyciu blendera. Następnie wystarczy przełożyć je do pojemnika i umieścić w zamrażalce, od czasu do czasu mieszając lub miksować.
Tak powstałe lody sorbetowe są niskokaloryczne, zdrowe i niesamowicie orzeźwiające.
Kremowe lody dwuskładnikowe
Składniki:
-500 ml schłodzonej śmietanki kremówki
-250 ml schłodzonego mleka skondensowanego
Przygotowanie:
Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej mleko skondensowane i mieszamy. Całość przekładamy do pojemnika i odstawiamy na noc do zamrażalnika.
Tak przygotowane, domowe lody nie zawierają jajek ani żadnych ulepszaczy. Będą z pewnością pyszne i o wiele zdrowsze niż te dostępne w sklepach.