menu dla dziecka
Zdjęcie autorstwa Tima Miroshnichenko z Pexels

Zdrowe jedzenie jest w ogólnej profilaktyce bardzo ważne. Stwierdzenie „jesteś tym co jesz” nie jest przypadkowe – z każdym posiłkiem włączamy do naszego organizmu witaminy i mikroelementy, które budują nasz organizm. Zdrowe i pełnowartościowe produkty mogą zapewnić nam zdrowie i sprawność przez długi czas – szczególnie ważne jest to w przypadku dzieci, które do wzrostu potrzebują dużo energii.

Menu dziecka do 6 lat

Organizm malutkiego dziecka jest bardzo wrażliwy. W pierwszych miesiącach i latach mały człowiek poznaje smaki i zapachy, a jego żołądek uczy się reagować na nowe pokarmy. Dlatego też stanowczo odradza się podawanie małym dzieciom ciężkich, tłustych pokarmów. Dziecko w wieku przedszkolnym, to jest od mniej więcej 4 do 6 lat powinno spożywać maksymalnie 1700 kalorii dziennie. Powinny być one rozłożone na 5 niewielkich posiłków, które dodadzą dziecku energii i dostarczą mu wszystkich składników odżywczych. Zdrowie dziecka szerzej omawia beebaby.pl  z tego serwisu dowiesz się, w jaki sposób możesz przygotować smaczne i zdrowe posiłki dla swojej pociechy. Warto tutaj przede wszystkim mieć świadomość, że dziecko nie powinno spożywać bardzo twardych produktów – maluch w tym wieku dopiero oswaja się z zębami i warto więc ułatwić mu nieco tę podróż. Idealne będą gotowane warzywa, zupy kremy, kasze i wszelkie placki warzywne. Możesz także włączyć w dietę dziecka białe mięso lub ryby w niewielkich ilościach. Ważne jest, aby dieta małego dziecka posiadała dużo wartości odżywczych takich jak błonnik czy witaminy.

Zdrowe menu nastolatka

Nastolatkowie, jak to powszechnie wiadomo, muszą spożywać dużo białka i substancji, które dostarczają im energii do wzrostu. W tym wieku ważna jest zarówno suplementacja w witaminy, jak i dostarczanie organizmowi odpowiedniego budulca. Najbardziej popularne jest podawanie nastolatkom wysokobiałkowych posiłków urozmaiconych warzywami, ale doskonałym pomysłem jest gotowanie posiłków na bazie roślin strączkowych. Ważne jest, aby posiłki były regularne. Dobrze jest włączyć do diety ciemne, ziarniste pieczywo, orzechy i wszelkie nasiona. Przede wszystkim jednak pozwalajmy naszemu dorastającemu dziecku samemu prosić o wszystko, czego potrzebuje i odpowiadać na te potrzeby.

Jak gotować szybko i zdrowo?

Gotowanie zdrowych posiłków nie musi być związane ze spędzaniem ogromnej ilości czasu w kuchni. Warzywa można przygotować szybko i smacznie – wystarczy, że ugotujesz je „na parze” z odpowiednią ilością przypraw. Możesz także przygotować dressing na bazie śmietany lub oliwy. Warto także odkryć zalety piekarnika – za jego pomocą możesz upiec w prosty sposób sezonowe warzywa, ale także mięso czy inne pokarmy, które akurat przyjdą Ci do głowy.

Chyba najbardziej popularnym daniem „na szybko” jest makaron ze szpinakiem, który zrobisz dosłownie w kilka minut. W sezonie szpinak możesz zastąpić cukinią – wystarczy zetrzeć ją na drobne paski i przysmażyć z dodatkiem żółtego sera, czosnku i przypraw.