Podział naturalnych wód mineralnych:

  • wysoko zmineralizowana – powyżej 1500 mg/l składników mineralnych. Wzbogaca dietę o dość znaczące ilości poszczególnych składników mineralnych (czyli o co najmniej 15 proc. RDA, czyli dobowego zapotrzebowania na dany składnik odżywczy). Może też zapewnić odpowiednią ilość innych korzystnych dla zdrowia składników: na przykład zawiera węglowodany.
  • średnio zmineralizowana – od 500 do 1500 mg/l składników mineralnych. Zawiera różne składniki mineralne w ilości co najmniej 10 proc. RDA, ich funkcja jest bardziej profilaktyczna, bowiem wody te wspomagają dietę i dbają o utrzymanie odpowiedniego poziomu poszczególnych składników mineralnych,
  • nisko zmineralizowana – ma nie więcej niż 500 mg/l składników mineralnych. Jest to zbyt mało, aby ją zakwalifikować do wód mających znaczenie fizjologiczne, jednak ze względu na swoja pierwotną czystość* polecana jest do przyrządzania posiłków (przede wszystkim dla niemowląt), parzenia ziół, kawy, herbaty*. Część takich wód prawdopodobnie pozostanie nadal na rynku pod nazwą wód źródlanych, zwłaszcza te, które są sprzedawane w dużych, kilku-litrowych pojemnikach,