W upalne dni najlepiej sprawdzą się dania, które nas ochłodzą. Prezentujemy najlepsze, sprawdzone przepisy na chłodniki.
Chłodnik czyli zupa na zimno
Chłodniki to potrawy, które jak żadne inne pasują na letnie dni. Nie wymaga tyle czasu, co ugotowanie tradycyjnej zupy. Wystarczy kilka chwil, aby wyczarować smaczny chłodnik. Tego typu danie może mieć różny kolor, w zależności od użytych składników i naszej inwencji twórczej.
Sprawdzone przepisy na chłodniki
Słodkie czy wytrawne – wszystkie chłodniki mają niepowtarzalny smak, który przywołuje na myśl wakacyjne i gorące dni. Proste i sprawdzone przepisy umożliwią przygotowanie pysznych dań, którym nikt nie będzie w stanie się oprzeć.
Ogórkowy chłodnik
Składniki:
600 g jogurtu naturalnego
1 duży ogórek
szczypiorek
koperek
2-3 ząbki czosnku
pieprz, sól
ostra papryka – opcjonalnie
Przygotowanie:
Ogórek ścieramy na tarce bądź kroimy w drobną kostkę. Dodajemy jogurt naturalny. Jeśli chłodnik będzie miał zbyt gęstą konsystencję, możemy dodać odrobinę kefiru. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do zupy. Szczypiorek i koperek drobno siekamy i także dodajemy do całości. Przyprawiamy do smaku i mieszamy. Dla bardziej wyrazistego smaku możemy dodać odrobinę ostrej papryki. Chłodnik podajemy samodzielnie, z jajkiem ugotowanym na twardo lub z młodymi ziemniakami.
Chłodnik z wiśni
Składniki:
1 kg wiśni
800 ml wody
200 ml wytrawnego czerwonego wina
200 ml śmietanki kremówki
130 g cukru
2 żółtka
sok z 1 cytryny
5 goździków
sól
Przygotowanie:
Wiśnie drylujemy, przekładamy do garnka, zalewamy, wodą, winem i sokiem cytrynowym. Dodajemy szczyptę soli, cukier oraz goździki związane w woreczku z gazy. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Usuwamy gazę oraz połowę wiśni. Resztę miksujemy, do uzyskania jednolitej masy. W osobnym naczyniu rozrabiamy żółtka ze śmietanką oraz odrobiną ciepłej zupy. Wlewamy zawartość naczynia do garnka, cały czas mieszając chłodnik na ogniu, ale nie dopuszczając do zagotowania. Doprawiamy zupę cukrem i studzimy chłodnik w lodówce. Możemy podać chłodnik z wiśni, ozdabiając każdy talerz kleksem ze słodkiej śmietanki.