Wraz z nadejściem typowo jesiennych miesięcy, a więc września i października obawiamy się, że nasza zdrowa lekka, letnia dieta nagle ulegnie pogorszeniu. Jesień to czas, kiedy to na naszym talerzu mogą pojawić się nowe sezonowe warzywa i owoce.
Jesień to w głównej mierze okres zbioru wielu zdrowych i smacznych owoców i warzyw. W tym czasie jesteśmy zmuszone pożegnać się z truskawkami, czereśniami, bobem, fasolką szparagową, czy nowalijkami. W zamian jednak możemy cieszyć się z dostatku innych dobrodziejstw natury które możemy znaleźć na naszych działkach, ogródkach, osiedlowych sklepikach oraz targowiskach. Sezonowe jarzyny są w końcu znacznie pożywniejsze niż te sprowadzane z zagranicy, które nierzadko są droższe, mniej smaczne oraz naszpikowane większą ilość chemii.
Jesienne warzywa
Istotną grupą warzyw w okresie jesiennym są dla nas rośliny dyniowate których możemy przygotować różnorodne dania zaczynając od zup, przez potrawki i zapiekanki na ciastach kończąc. Dynia należy do niezwykle cennych warzyw ze względu na swoje właściwości odżywcze. Ponadto jej pestki pełne są witamin z grupy B i C oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Z ich dobrodziejstw możemy korzystać aż do marca w świeżej postaci, jeśli bardzo lubimy rośliny dyniowate możemy spożywać przetwory z nich przez cały rok, wystarczy że w najbliższych miesiącach zamarynujemy lub zakonserwujemy wybrane warzywa. Inną cenioną rośliną z rodzinny dyniowatych jest bakłażan, który swoim wyglądem niezwykle przypomina cukinie. Bakłażan ma bardzo podobne do niej zastosowanie, idealnie nadaje się do zapiekanek oraz potraw duszonych wspólnie z innymi warzywami i mięsami. Z całą pewnością pozytywnie wpływa na naszą dietę, gdyż zawiera witaminy z grupy B oraz witaminy A i C. Ponadto jest źródłem niezwykle cennych minerałów, takich jak żelazo, wapń oraz potas. Do pozostałych roślin popularnych we wrześniu oraz październiku należą: warzywa korzeniowe: buraki, marchew, pietruszka oraz warzywa kapustne, takie jak: brukselka oraz kapusta. Każde z nich stanowi idealne uzupełnienie dań obiadowych, może być wykorzystywane przy przygotowywaniu zup oraz dodatków do drugich dań i zapiekanek.
Jesienne owoce
We wrześniu oraz październiku oprócz wartościowych warzyw na straganach możemy znaleźć również smaczne owoce. Do owoców które będziemy zbierać i zajadać w najbliższych miesiącach należą śliwki, jabłka, gruszki oraz brzoskwinie. Możemy spożyć je na surowo, lub przyrządzić z nich smaczne przetwory oraz kompoty. Marynowane śliwki i gruszki należą do jednych z najpopularniejszych przetworów przechowywanych w piwnicach i spiżarniach polskich rodzin, nierzadko stanowią idealny dodatek do drugiego dania lub są wykorzystywane jako innowacyjna i smaczna zakąska.
Do innych niezwykle cennych darów jesienni należą grzyby, które od niedawna możemy zbierać w polskich lasach. Do najpopularniejszych w Polsce gatunków należą: borowiki, opieńki, gąski, maślaki, rydze oraz podgrzybki. Przyrządzić z nich możemy smaczne sosy, zapiekanki, tarty, wykorzystać je do faszerowania mięs lub do zamarynowania w słoikach. Stanowią one idealne urozmaicenie wszelkiego rodzaju potraw.
Jeśli zdecydujemy się zadbać o prawidłowe komponowanie naszego menu korzystając z wyżej wymienionych składników diety, to na pewno okres jesienno-zimowy będzie równie przyjemny dla nas, jak ten wiosenno-letni. Dzięki odpowiednio zbilansowanej diecie jesteśmy w stanie w zdrowiu oraz z dobrym samopoczuciem dotrwać do kolejnych ciepłych miesięcy. Pamiętać jednak musimy o tym, iż zdrowa dieta to nie wszystko, w dbaniu o dobre samopoczucie liczy się również aktywność fizyczne oraz zażywanie jak największej porcji ruchu, głównie tego na świeżym powietrzu.