Faworki

Składniki:

  • 25 dkg mąki,
  • 4 dkg cukru pudru,
  • 1 łyżka kopiasta tłuszczu,
  • 2 jaja,
  • 1 łyżka octu,
  • 10 dkg śmietany,
  • szczypta soli,
  • 0,5 kg smalcu do smażenia,
  • 12,5 dkg cukru pudru do posypania,
  • 1 paczka cukru waniliowego.

Przygotowanie:
Wyrabianie ciasta rozpoczynamy od przesiania mąki na stolnicę. Następnie dodajemy tłuszcz, cukier puder, jaja, sól i ocet, po czym zagniatamy wszystkie składniki i wyrabiamy z nich ciasto. Jego konsystencja powinna być zwarta i twarda. Ciasto, przykryte ścierką, umieszczamy w lodówce na godzinę. Smalec rozgrzewamy na głębokiej patelni. Po wyjęciu z lodówki ciasto cienko wałkujemy, pamiętając o tym, iż nie należy podsypywać dużo mąki. Za pomocą noża wykrawamy paski i formujemy z nich faworki (każdy pasek przecinamy w środku i przekładamy jeden koniec paska przez przecięcie). Chrusty wrzucamy do rozgrzanego tłuszczu i smażymy je na złoty kolor. Do tłuszczu czasem należy włożyć plasterek surowego ziemniaka. Faworki wyjmujemy z patelni przy pomocy widelca, odsączamy z tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego.