przepisy

Za chwilę zawita do nas wiosna a wraz z nią Wielkanoc. Nasze przepisy na stół wielkanocny pomogą przygotować wyjątkowo pyszne święta.

Stół wielkanocny

Wielkanoc to niezwykle radosne święta, które obchodzimy w gronie najbliższych. Tradycyjny stół wielkanocny to bogactwo smaków kuchni polskiej. Aromatyczny żurek, wielkanocna babka czy jajka, serwowane w różnej postaci, to tylko niektóre ze świątecznych smakołyków. Sprawdzone przepisy pozwolą przygotować przepyszne dania na stół wielkanocny, którymi zachwycą się nasi goście.

Barszcz biały

Składniki:
500 g mięsa wieprzowego
1,5 łyżeczki soli
500 g surowej białej kiełbasy
1 duża cebula
włoszczyzna
100 g wędzonki
kilka ziarenek pieprzu
2 listki laurowe
2 ząbki czosnku
1 łyżka tartego chrzanu
2 łyżeczki suszonego majeranku
200 g gęstej śmietany 18%
250 ml żurku lub barszczu białego (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Mięso zalewamy 3 litrami zimnej wody, dodajemy sól i gotujemy pod przykryciem przez pół godziny. Do wywaru dodajemy kiełbasę, obraną całą cebulę, włoszczyznę, przyprawy oprócz majeranku oraz wędzonkę. Całość gotujemy przez 1,5 godziny. Następnie dodajemy rozgnieciony czosnek oraz chrzan. Wywar przecedzamy przez sito do garnka. Możemy dodać do niego zakwas, doprowadzając do zagotowania. Do gotowego barszczu dodajemy majeranek i pokrojoną w plasterki białą kiełbasę. Zupę możemy zaprawić śmietaną. Oprócz kiełbasy, możemy wkroić do niej także wędzonkę. Barszcz podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Efektownie będzie prezentował się w chlebkach.

Pomarańczowy mazurek

Składniki:
150 g miękkiego masła
70 g cukru
150 g mąki pszennej
75 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka wanilii lub olejku
3/4 szklanki marmolady pomarańczowej
4 łyżki likieru pomarańczowego
garść suszonych moreli
garść migdałów
150 g białej czekolady
5 łyżek śmietany kremówki 30%

Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem mikserem. Dodajemy wanilię oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Ciasto możemy zmiksować lu zagnieść ręcznie. Gotowe zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 15 minut. W tym czasie wykładamy blaszkę papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1/2 centymetra. Możemy to zrobić pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia, co ułatwi jego przeniesienie na blachę. Pozostałe ciasto możemy wykorzystać do stworzenia ozdoby na brzegi. Spód mazurka pieczemy przez 30 minut na złoty kolor. W rondelku rozpuszczamy białą czekoladę razem ze śmietanką i likierem. Polewę ostudzamy i czekamy aż zgęstnieje. Na ciasto wykładamy marmoladę pomarańczową. Układamy na niej morele pokrojone w paski, polewamy polewą i ozdabiamy migdałami.

Jajka faszerowane awokado

Składniki:
4 jajka
1 mała cebula szalotka
1 dojrzałe awokado
1/2 ząbka czosnku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka majonezu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz
kolendra lub rzeżucha do dekoracji

przepisy na stół wielkanocnyPrzygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Po wystudzeniu obieramy je i kroimy na połówki. Wydrążamy i siekamy żółtko. Dodajemy do niego posiekaną cebulkę, szczypiorek oraz awokado. Farsz doprawiamy pieprzem, solą, majonezem i sokiem z cytryny. Gotowym farszem nadziewamy nasze jajka. Całość ozdabiamy świeżą kolendrą lub rzeżuchą. Jajka najlepiej smakują z dodatkiem sosu, przygotowanego z połączenia majonezu i jogurtu naturalnego.

Katarzyna Antos