Zupa szczawiowa to dla wielu osób przykre wspomnienie z dzieciństwa. Jednak szczaw jest bardzo zdrowy i może doskonale smakować, w połączeniu z odpowiednimi składnikami. Postaramy się udowodnić, że takie danie jest idealną i pyszną propozycją na letnie dni, prezentując najlepsze przepisy na zupę szczawiową.
Czas na zupę szczawiową
Szczaw ma charakterystyczny kwaśny smak. Roślinę znajdziemy na działkach i w przydomowych ogródkach. Możemy jeść szczaw na surowo, jako dodatek do sałatek, ale najbardziej popularnym jego wykorzystaniem jest zupa szczawiowa. Podawana tradycyjnie z jajkiem ugotowanym na twardo czy w nieco bardziej nowoczesnej wersji, smakuje wyśmienicie. Dodatkowo jest bardzo zdrowa i idealna na letni obiad. Sprawdzone przepisy na zupę szczawiową umożliwią jej szybkie przygotowanie. Jak ugotować pożywną zupę szczawiową?
Zupa szczawiowa z jajkiem
Składniki:
- 300 g szczawiu
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- 2 l bulionu warzywnego
- 250 ml śmietany
- 1 łyżeczka mąki
- woda
- sól, pieprz
- jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:
Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i gotujemy chwilę w bulionie. Następnie dodajemy pokrojony szczaw. Warzywa gotujemy razem do miękkości. Zaprawiamy zupę śmietaną oraz mąką rozrobioną z odrobiną wody. Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem. Zupę szczawiową podajemy z pokrojonym w ćwiartki jajkiem, ugotowanym na twardo.
Krem szczawiowo – szparagowy
Składniki:
- pęczek szczawiu
- mięso z kurczaka (dowolne kawałki na rosół)
- 2 marchewki
- 3 szparagi
- 3 małe ziemniaki
- lubczyk
- sól, pieprz
- liść laurowy
- 2 łyżki masła
- ocet lub sok z cytryny
Przygotowanie:
Szczaw i szparagi myjemy. Do garnka wkładamy mięso, pokrojoną marchew i ziemniaki. Zalewamy warzywa 2 l wody i gotujemy 30 minut. Następnie dodajemy do zupy jedną, dużą część szczawiu. Pozostałą część szczawiu razem z pokrojonymi szparagami dusimy na maśle. Dodajemy składniki z patelni do garnka i gotujemy wszystko razem przez 10 minut. Zupę możemy doprawić odrobiną octu lub soku z cytryny oraz pozostałymi przyprawami. Odcedzamy z zupy mięso. Całość blendujemy, do uzyskania kremowej konsystencji. Zupę podajemy z grzankami, jajkiem ugotowanym na twardo lub jako samodzielne danie.
Zupa szczawiowa
Składniki:
- 1 kg szczawiu
- 1 l bulionu mięsnego
- 100 ml śmietany
- 4 żółtka
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 50 g masła
- sól, pieprz
- cukier
Przygotowanie:
Szczaw myjemy i podsmażamy na patelni. Następnie przekładamy go do garnka z gotującym się bulionem. W osobnym naczyniu rozrabiamy żółtka ze śmietaną. Gotowa zaprawę wlewamy do zupy, uważając, by śmietana się nie zważyła. Zupę szczawiową doprowadzamy do wrzenia, doprawiając do smaku solą, pieprzem i cukrem. Danie podajemy razem z ugotowanym na twardo jajkiem, młodymi ziemniakami lub grzankami.
Katarzyna Antos