Słoikowy sezon trwa w najlepsze. Prezentujemy najlepsze przepisy na sprawdzone przetwory z jabłek.
Lato to czas, kiedy mamy pod dostatkiem pysznych owoców. Znajdziemy je w sadach, działkach, przydomowych ogródkach czy też targowiskach. Smaki lata najlepiej zamknąć w słoikach, które z przyjemnością będziemy mogli otworzyć, ciesząc się słodyczą owoców. Robiąc przetwory, nie możemy zapomnieć o jabłkach, które stanowią idealny dodatek do wielu ciast i deserów.
Przepisy na sprawdzone przetwory z jabłek
Jabłka są nie tylko smaczne ale bardzo zdrowe. Przygotowane z nich domowe przetwory zachwycą niejedną osobę. Ich przygotowanie może być okazją do sprawdzenia swoich umiejętności kulinarnych.
Konfitura z jabłek
Składniki:
1 kg jabłek
0,5 kg cukru
0,5 szklanki wody
Przygotowanie:
Jabłka należy obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić. Przekładamy je do miski i skrapiamy sokiem z cytryny. Wrzucamy na dużą patelnię, dodajemy cukier oraz wodę i dusimy na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas. Po około 30 minutach gotowania jabłka będą gotowe. Jeszcze gorące owoce wkładamy do wyparzonych słoików, zostawiając 2 cm od ich brzegu wolne. Zakręcone pasteryzujemy w garnku z wodą przez kwadrans. PO tym czasie stawiamy je do góry dnem i zostawiamy do wystudzenia.
Konfitura z jabłek będzie idealnym dodatkiem do naleśników, gofrów czy ciast.
Jabłkowy chutney
Składniki:
4 jabłka
2 łyżki cukru
2 łyżki gorczycy
2 łyżki oleju
1 łyżeczka świeżego, startego imbiru
1 łyżeczka chili
1 łyżeczka kurkumy
laska cynamonu
2 gwiazdki anyżu
-20 ml wody
Przygotowanie:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę. W garnku o pojemności 2 l rozgrzewamy olej, wrzucamy gorczycę, cynamon i anyż. Smażymy przez kilka sekund i dodajemy jabłka oraz kurkumę. Po kilku minutach wlewamy wodę i dusimy wszystko przez 15 minut. Dodajemy cukier i dalej smażymy przez kolejny kwadrans, cały czas mieszając. Gorący chutney przekładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy.
Chutney z jabłek pasuje do dziczyzny, pasztetów, wędlin i wszelkich innych mięs.
Domowy cydr
Składniki:
100 kg jabłek
drożdże do cydru
pożywka do drożdży
500 g cukru
Przygotowanie:
Jabłka należy umyć, oczyścić z gniazd i wycisnąć z nich sok. Przygotowany sok przelewamy do gąsiora, który posłuży nam do fermentacji. Drożdże rozpuszczamy w szklance wody i 2 łyżeczkach cukru. Dodajemy je do soku razem z pożywką. Mieszamy całość i zatykamy korkiem. Po 5 dniach fermentacji, należy zlać płyn, który znajduje się pod wytworzonym musem. W tym celu używamy rurki zasysającej z pompką. Czyścimy naczynie i z powrotem wlewamy do niego powstały sok. Zatykamy rurką i zostawiamy na około tydzień. Po tym czasie przelewamy cydr do butelek dosypujemy 2 łyżeczki cukru do każdej z nich i zamykamy korkami.
Cydr to bardzo zdrowy napój alkoholowy, który sprawdzi się nie tylko w letnie, upalne dni.
Mus z jabłek
Składniki:
2 kg jabłek
4 łyżki brązowego cukru
5 łyżek wody
Przygotowanie:
Jabłka obieramy, pozbawiamy ich gniazd nasiennych i kroimy w ćwiartki. Podgrzewamy w garnku wodę i stopniowo wrzucamy do niej jabłka. Dodajemy cukier i gotujemy przez 30 minut, mieszajac aby się nie przypaliły. Jeśli chcemy uzyskać idealnie gładki mus, po ugotowaniu należy przetrzeć mus przez sitko. Tak przygotowany przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy przez kilkanaście minut.
Jabłkowy mus sprawdzi się jako dodatek do kanapek, lodów, gofrów, naleśników czy ciast.