makaron-z-kurkami

Pappardelle z kurkami i szpinakiem

Składniki:
150 g kurek
100 g makaronu pappardelle
80 g szpinaku
2 ząbki czosnku
30 g orzechów włoskich
80 ml śmietanki kremówki
1 łyżka masła
tarty parmezan
zioła: estragon, bazylia, natka pietruszki

Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. Szpinak i kurki opłukujemy. Czosnek ścieramy na tarce a orzechy siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło z czosnkiem i orzechami. Dodajemy kurki i mieszamy. Wlewamy śmietankę i zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Do kurek i sosu dodajemy szpinak oraz odcedzony makaron. Całość gotujemy aż zgęstnieje. Danie doprawiamy ziołami. Podajemy posypane startym parmezanem.

Canelloni nadziewane kurkami i kozim serem

kurki

Składniki:
6 dużych rurek canelloni
150 g kurek
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki mleka
30 g parmezanu
100 g koziego sera
1/2 łyżeczki płatków chili lub czerwonego pieprzu
oliwa
oregano lub bazylia
sól morska, czarny pieprz

Przygotowanie:
Rurki gotujemy przez około 2 minuty, odcedzamy i ostudzamy. Kurki myjemy i kroimy. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy czosnek, kurki i smażymy do zarumienienia. Doprawiamy sola i pieprzem. Odkładamy 2 łyżki farszu do osobnego naczynia, dodajemy mleko, ser i blendujemy na gładki mus. Do miski wkładamy pokruszony ser kozi, farsz z kurek i całość mieszamy. Nakładamy nadzienie do rurek, które następnie układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym i przykrywamy je musem. Pieczemy przez około kwadrans w piekarniku. Rurki podajemy posypane płatkami chili lub pieprzem oraz świeżymi ziołami.