Placki z dyni i cukinii
Składniki:
2 szklanki startej dyni
1 szklanka startej cukinii
1 mała cebula
1 jajko
3 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta chili
1/3 łyżeczki imbiru, kurkumy, słodkiej papryki
sól, pieprz
szczypiorek, świeża bazylia
olej do smażenia
jogurt naturalny lub śmietana
Przygotowanie:
Kroimy drobno cebulę i dodajemy do niej startą dynię oraz cukinię. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, szczypiorek oraz przyprawy, oprócz soli. Wbijamy jajko i całość mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju. Nakładamy placuszki na patelnię, posypujemy solą i smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu nakładamy je na ręczniki papierowe. Placki możemy posypać szczypiorkiem lub świeżą bazylią. Najlepiej podawać je z jogurtem naturalnym lub śmietaną.
Placuszki będą stanowiły wyśmienite, samodzielne danie, idealne na ciepłe dni.
Dyniowe kopytka
Składniki:
500 g dyni
500 g ziemniaków
150 g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 żółtko
1/2 szklanki startego sera żółtego
1/3 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki
Przygotowanie:
Ziemniaki tłuczemy. Dynię pieczemy, miksujemy i smażymy na patelni przez 20 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Na stolnicę wysypujemy mąkę, następnie dodajemy dynię, ziemniaki, ser i przyprawy. Wszystkie składniki siekamy nożem. Wbijamy jajko oraz żółtko i mieszamy, zagniatając ciasto w jedną kulę. Podzielone na części ciasto kroimy na kształt kopytek. W dużym garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy kopytka, gotując do czasu ich wypłynięcia na wierzch. Odsączamy kopytka z wody i podajemy jako dodatek do mięs lub samodzielne danie. Możemy polać je odrobiną roztopionego masła.
Dyniowe kopytka będą alternatywą do tradycyjnej formy tego dania.