Białko i jego znaczenie dla organizmu człowieka
Białko nazywane jest często źródłem życia, bowiem jest podstawowa strukturą we wszelkich żywych komórkach naszego organizmu. Spełnia wiele ważnych ról: stanowi składnik hormonów, między innymi insuliny odpowiedzialnej za właściwe stężenie glukozy, enzymów i przeciwciał oraz wchodzi w skład mięśni. Aby nasz organizm prawidłowo funkcjonował, białko powinno stanowić około 10-25% dziennej energii dostarczanej w pożywieniu (kobiety – około 46 gramów, mężczyźni – około 56 gramów). Zapotrzebowanie na tę substancję odżywczą jest kwestią indywidualną. Zależy to od budowy ciała, masy ciała i stylu życia.
Białko i jego źródła
Polipeptydy dzieli się na zwierzęce i roślinne. Pełnowartościowe białko znajdziemy w mięsie, rybach, mleku, jogurtach i serach. Niepełnowartościowe zawierają owoce i warzywa, w tym rośliny strączkowe oraz ziarna zbóż.
Dobrym źródłem białka o wysokiej wartości są jajka. Zaleca się je po intensywnym wysiłku fizycznym, ponieważ polipeptydy stanowią budulec dla zmęczonych mięśni.
Zawsze podczas zakupów należy kierować się zdrowym rozsądkiem. Np. tuńczyk uważany był przez wiele lat za godną polecenia rybę, dziś jednak wiemy, że często kumulują się w niej metale ciężkie. Inną wartość ma także jajko od kury od babci ze wsi niż te kupione tanio w markecie. Niestety, nie zawsze może sobie pozwolić na zakup zdrowych produktów. Wyroby ekologiczne nie należą do tanich.
Sabina Sosnowska