Kapary to dla wielu osób egzotyczny produkt, po który zapewne nigdy by nie sięgnęli. Do jakich potraw pasują? Podpowiadamy z czym je łączyć i przedstawiamy przepisy na dania z kaparami.
Kapary – do jakich potraw pasują?
Ciekawostką jest fakt, że kapary są spokrewnione z doskonale nam znaną kapustą. Uprawia się je w krajach śródziemnomorskich, Afryce oraz Stanach Zjednoczonych. W większości składają się z wody, więc nie są kaloryczne. Kapary najczęściej marynuje się w occie, oleju lub solonej zalewie. Mają wyrazisty, ostry smak, więc stanowią idealny dodatek do sosów, przystawek, makaronów czy pizzy. Pasują do wędlin, ryb czy dań warzywnych, jednak nie należy ich gotować, ponieważ wtedy tracą swoje walory smakowe.
Pizza z kaparami
Składniki:
- 3 filiżanki mąki pszennej
- 1 filiżanka ciepłej wody
- 16 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka posiekanej cebuli
- sól, pieprz
- zioła (bazylia, oregano)
- 50 g szynki
- 2 łyżki kaparów
- 50 g szparagów konserwowych
- 100 g startego żółtego sera
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy zaczyn na ciasto, rozrabiając drożdże z odrobiną ciepłej wody. Po 15 minutach dodajemy do zaczynu mąkę i sól. Następnie wyrabiamy ciasto, a w razie potrzeby dodajemy mąki czy ciepłej wody. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy, podsmażając odrobinę cebulę, dodając koncentrat i przyprawy. Kiedy ciasto wyrosło i jest gotowe do dalszej obróbki, wałkujemy je na kształt pizzy. Zawijamy brzegi pizzy. Następnym krokiem jest smarowanie pizzy sosem i posypanie serem. Po tym układamy pokrojoną w paski szynkę, kapary i szparagi. Całość posypujemy ziołami. Pizzę pieczemy w 200 stopniach, przez 15-20 minut.
Sałatka z kaparami i łososiem
Składniki:
- 4 łyżki kaparów
- 100 g łososia wędzonego w plastrach
- 1 główka sałaty lodowej
- koperek
- pomidorki koktajlowe
- 100 g sera żółtego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- przyprawa typu vegeta
Przygotowanie:
Na początku majonez łączymy z jogurtem i przyprawą, a liście sałaty myjemy i rwiemy na kawałki. Następnie ser kroimy w kostkę i dodajemy do sałaty. Łososia natomiast zwijamy w małe różyczki i układamy na sałacie. Pomidorki koktajlowe i kapary także dodajemy do sałatki. Całość polewamy sosem i ozdabiamy koperkiem.
Śledzie z kaparami i porem
Składniki:
- 4 filety śledziowe
- 2 łyżki kaparów
- 1 szklanka mleka
- 1 por
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sok z cytryny
- sól, cukier
Przygotowanie:
W pierwszym kroku majonez mieszamy z jogurtem i kaparami. Warto wcześniej filety śledziowe zamoczyć w wodzie na około godzinę. Następnie odcedzamy je i moczymy w mleku, przez ok. 3 godziny. Pora kroimy w plasterki i delikatnie przyprawami solą oraz cukrem. Odsączone filety układamy na półmisku i posypujemy porem. Skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie zalewamy je przygotowanym wcześniej sosem z kaparami.
Kalafiorowa sałatka z kaparami
Składniki:
- 1 kalafior
- 1/2 szklanki kaparów
- 10 pomidorków koktajlowych
- 3 ogórki kiszone
- 3 jajka ugotowane na twardo
- kiełki rzodkiewki
- 1/2 szklanki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Podzielony na różyczki kalafior gotujemy w osolonej wodzie. Ogórki i ugotowane jajka kroimy w dużą kostkę. Majonez mieszamy z musztardą i doprawiamy do smaku pieprzem. Wszystkie składniki sałatki przekładamy do miski i łączymy z sosem. Wierzch posypujemy kiełkami rzodkiewki i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Katarzyna Antos