sok z pomarańczy i imbiru
Zima to czas, w którym ludzki organizm musi sprostać wielu trudnościom – od pogłębiających się niedoborów witaminy D, poprzez spadki odporności, aż po walkę z wszechobecnymi wirusami.

Istnieje jednak sposób na to, by naturalnie pomóc mu tych wyzwaniach. Rozwiązaniem są domowe soki – kolorowe, wzmacniające i pyszne! Mimo chłodnej pory, wbrew pozorom można sięgnąć po sezonowe warzywa i owoce, które – nieco zapomniane latem – zimą wychodzą na pierwszy plan, zapewniając całe bogactwo witamin, minerałów i… doskonałego smaku.

Aby ułatwić sobie kompletowanie wartościowych, warzywnych i owocowych składników na zimowe soki, warto wiedzieć, jakie produkty sezonowe można znaleźć w tym okresie w sklepach. Wśród warzyw królują odmiany korzeniowe i kapustne: ziemniaki, buraki, pietruszka, marchew, pasternak czy topinambur, a także kapusta, brukselka i jarmuż. Z kolei na listopad i grudzień przypada szczyt sezonu na cytrusy: pomarańcze i mandarynki, choć jest to równocześnie dobra okazja do wykorzystania jabłek z zimowych odmian (Jonagold, Ligol, Szampion czy Gala) oraz gruszek (odmiany: Konferencja czy Komisówka).

Przepisy na kolorowe, zimowe soki

Aby w okresie zimowym wzmocnić organizm, wesprzeć system odpornościowy oraz pomóc mu w odpieraniu ataków wirusów, warto pokusić się o przygotowanie naturalnych suplementów diety w postaci soków owocowo-warzywnych. Oto kilka przepisów z wykorzystaniem sezonowych produktów, które w chłodnym okresie bez problemu można znaleźć w sklepach i przetworzyć je na pyszny i zdrowy napój. To rozwiązanie sprawdzi się nie tylko dla osób zabieganych, chcących zadbać o swoje zdrowie, ale również dla dzieci – które nierzadko stronią od warzyw i owoców. Podanie ich w kolorowej, ciekawej formie – ze słomką, ozdobione wiórkami kokosowymi, czy z dodatkiem słodkiego miodu sprawi, że maluchy z pewnością łaskawszym okiem spojrzą na zdrowe napoje.

Wzmacniający, czerwony sok z burakiem

Buraki wracają do łask! W ostatnim czasie ich popularność, za sprawą trendu na zdrowe i sezonowe odżywianie rośnie. Właściwości zdrowotne tego warzywa kryją się przede wszystkim w betalainach, czyli barwnikowych występujących w tym warzywie. Mają one działanie antyoksydacyjne (a więc przeciwdziałają nowotworom), a bogactwo dodatkowych substancji – żelaza, kwasu foliowego i potasu, sprawia, że buraki wykazują właściwości wzmacniające układ krwionośny i sercowo-naczyniowy. Do picia polecany jest zwłaszcza zakwas buraczany, choć jego wyrazisty smak może zniechęcić wiele osób. Dobrym zamiennikiem będzie więc sok z dodatkiem słodkiego jabłka i bogatej w beta-karoten marchewki.

Do czerwonego soku z burakiem potrzebne będą:

  • 3 średnie buraki
  • 2 małe jabłka
  • 2 małe marchewki

Warzywa i owoce należy dokładnie umyć i osuszyć. Jeśli produkty mają cienką, ładną skórkę, nie trzeba ich obierać po dokładnym oczyszczeniu. Z jabłek należy wykroić jedynie gniazda nasienne, a także pokroić je na mniejsze części – podobnie ja warzywa. Tak przygotowane składniki wrzuca się po kolei do wyciskarki i… to wszystko – intensywny sok z buraków, z dodatkiem marchwi i słodkich jabłek jest gotowy! Z podanych proporcji – w zależności od użytej maszyny – można uzyskać około 1 litra czerwonego napoju.

Zielony sok z jarmużem na odporność

Jarmuż jest warzywem kapustnym, którego liście są niezwykle bogate w witaminę C. Uszczelnia ona naczynia krwionośne i pomaga wzmacniać odporność, co jest szczególnie pożądane w chłodnym, jesienno-zimowym okresie. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwzapalne, a jego regularne spożywanie pomaga poprawić kondycję serca i obniżyć ciśnienie. Wspólnie z natką pietruszki (również jednym z najbogatszych źródeł witaminy C) i słodką gruszką bogatą w błonnik, stworzą doskonały, zielony napój, odczarowujący zimową aurę!

sok jarmuż i gruszka

Do zielonego soku z jarmużem potrzebne będą:

  • 2 garście liści jarmużu
  • 1 garść natki pietruszki
  • 2 małe, słodkie gruszki z zimowych odmian

Warzywa i owoce należy dokładnie umyć i osuszyć. Liście jarmużu – jeśli są duże – można pokroić lub po prostu porwać na mniejsze części. Gruszki oczyścić z gniazd nasiennych i również pokroić na kawałki. Po wyciśnięciu produktów w maszynie warto spróbować soku – słodkie gruszki nie wystarczyły, by złagodzić wyrazisty smak jarmużu i pietruszki, warto dodać do napoju 1-2 łyżeczki miodu. Z podanych proporcji uzyskuje się około 1 szklanki soku o pojemności 250-300 ml.

Pomarańczowy sok z cudownym imbirem

Choć pomarańcze i mandarynki są bogate w błonnik i witaminę C, to prawdziwym bohaterem tego przepisu jest imbir – korzeń o cudownych właściwościach, który jesienią i zimą króluje w kuchni i gości zarówno w słodkich deserach, jak i wytrawnych, azjatyckich daniach. Można kupić go w sproszkowanej formie przyprawy, choć najwięcej cennych składników odżywczych uzyska się, dodając do soku świeży imbir w plasterkach. Działa on rozgrzewająco, pomaga walczyć z infekcjami bakteryjnymi, wirusowymi i grzybiczymi, a dodatkowo wspomaga odporność, ma właściwości przeciwwymiotne i poprawiające trawienie.

Do pomarańczowego soku z imbirem potrzebne będą:

  • 1 duża pomarańcza
  • 2 mandarynki
  • kawałek korzenia imbiru (1 centymetr)

Owoce i imbir myjemy i z każdego produktu pozbywamy się skórki. Cząstki mandarynek i pomarańczy wraz z imbirem wrzucamy do maszyny i… cieszymy się egzotycznym, rozgrzewającym smakiem w środku zimy! Z podanych proporcji uzyskuje się, podobnie jak w przypadku poprzedniego przepisu, około 1 szklanki soku o pojemności 250-300 ml.

Jak wyciskać zimowe soki? Zaopatrz się w sprzęt do zadań specjalnych!

Najpopularniejsze soki domowej roboty przygotowuje się z owoców i warzyw o różnej strukturze, właściwościach i o różnej twardości. Może to być łatwy w przetworzeniu banan, twarde, kwaśne jabłka, włóknisty korzeń imbiru, kruchy jarmuż czy kiwi lub truskawki z maleńkimi pestkami. W niektórych przypadkach sprawdzi się więc sokowirówka, a w innych – wyciskarka. Aby nie ograniczać sobie pola do „sokowych” eksperymentów, warto więc sięgnąć po uniwersalne, wielofunkcyjne urządzenie, które łączy w sobie zalety dwóch przywołanych wyżej sprzętów (więcej informacji tutaj).

Doskonałym wyborem, spełniającym przede wszystkim kryteria uniwersalności i wielofunkcyjności, będzie wyciskarka do soku Omega 8006 od Eujuicers. Jej działanie opiera się na kruszeniu, miażdżeniu i wyciskaniu soku z włożonych do niej produktów za pomocą wolnoobrotowego mechanizmu, napędzającego wałek ślimakowy. Obraca się on wewnątrz specjalnie wyprofilowanego sita, dzięki czemu sok pozostaje klarowny, a jednocześnie wyczuwalne są w nim delikatne drobinki miąższu – to zapewnia esencjonalny, pełny smak. Jakimi zaletami cechuje się dodatkowo wyciskarka wolnoobrotowa Omega?

  • Dzięki wspomnianej już pracy na wolnych obrotach, sok nie zostaje ani napowietrzony, ani nagrzany, dzięki czemu enzymy, mikro- i makroelementy pozostają tam, gdzie pozostać powinny – czyli w otrzymanym soku.
  • Brak wytworzenia ciepła oraz brak kontaktu z tlenem podczas całego procesu sprawia, że sok może być przechowywany w lodówce nawet do 48 godzin – bez utraty świeżego smaku, klarowności i wartości odżywczych.
  • Wyciskarka jest w pełni uniwersalna – nada się nie tylko do przygotowywania soków z produktów twardych, włóknistych czy pestkowych, ale posłuży również do wykonania domowego masła orzechowego, zmielenia maku czy mięsa czy do stworzenia pysznych musów, sorbetów i lodów. To tylko niektóre z jej zastosowań – różne rodzaje nakładek i dodatkowych części czynią z niej wielofunkcyjnego robota kuchennego!
  • Model ten jest niewielki, łatwy w obsłudze i czyszczeniu, co z pewnością docenią zabiegane osoby, którym wciąż brakuje czasu na przygotowywanie zdrowych i pełnowartościowych posiłków.

Podsumowanie

Soki domowej roboty – niezależnie od tego, czy wykonywane są z warzyw, owoców czy z połączenia obu grup produktów – są prawdziwymi sojusznikami w walce o zdrowie, odporność i dobre samopoczucie – zwłaszcza w porze zimowej. Mogą pełnić różne funkcje: wzmacniają układ krwionośny, pomagają zwalczyć infekcje, wspierają pracę narządów i mechanizmów obronnych organizmu, a przede wszystkim… świetnie smakują! Mnogość owocowo-warzywnych kombinacji sprawia, że z pewnością każdy z nas znajdzie wariant dostosowany do swoich preferencji smakowych i potrzeb zdrowotnych. Aby w pełni cieszyć się przygotowywaniem domowych soków, warto zaopatrzyć się w uniwersalny, wielofunkcyjny sprzęt – taki, który z robienia napoju uczyni chwilę przyjemnego, kulinarnego eksperymentu, a nie będzie powodem do frustracji. Wyciskarka wolnoobrotowa Omega jest dokładnie takim sprzętem – poradzi sobie z każdym, nawet najbardziej wymagającym produktem i… użytkownikiem!