Cukinia to wdzięczne warzywo. Ewidentnie kojarzona jest z końcówką lata i początkiem jesieni. Ze względu na smak i bogactwo witamin, warto wykorzystać ją w kuchni. Co z niej przygotować?
Cukinia – pomysły na pyszne dania
Jeśli macie dość lecza czy placków z cukinii, mamy dla was nowe pomysły na pyszne dania z cukinii. Nudny obiad może stać się prawdziwą ucztą smaków, a samo jego przygotowanie ciekawym doświadczeniem i zabawą. Cukinia znakomicie komponuje się z wieloma produktami, więc bez problemu ugotujemy z jej pomocą oryginalne i smaczne dania. Najwyższa pora, by sprawdzić nasze przepisy!
Sałatka z cukinią i kaszą bulgur
Składniki:
- 150 g kaszy bulgur
- 500 g cukinii
- 400 ml bulionu warzywnego
- 3 ząbki czosnku
- 100 g sera koziego
- 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki miodu
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki czarnuszki
- 1/2 łyżeczki oregano
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Czosnek i cukinię kroimy w cienkie plasterki. Cukinię smażymy razem z solą, pieprzem i oregano, pod koniec dodajemy czosnek. Kaszę bulgur gotujemy w bulionie przez ok. 10 minut. Wystudzoną kaszę mieszamy z cukinią i startą skórką z cytryny. Sok z cytryny łączymy z miodem, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dodajemy do sałatki. Całość pozostawiamy na godzinę. Po tym czasie kruszymy na sałatkę ser kozi i posypujemy ją czarnuszką.
Chlebki naan z cukinią
Składniki:
- chlebki naan
- 1 cukinia
- 2 łyżki kukurydzy
- 4 pomidorki koktajlowe
- 1/2 puszki pomidorów
- 1 mozzarella
- 1 łyżeczka oregano
- świeża bazylia
- sól, pieprz
- olej
Przygotowanie:
Pomidory z puszki blendujemy, doprawiamy oregano, solą i pieprzem do smaku. Na grillowej patelni pieczemy cukinię, pokrojoną w plasterki. Chebki naan smarujemy sosem, nakładamy starty ser, cukinię i pomidory pokrojone w ćwiartki oraz kukurydzę. Pieczemy je piekarniku, aż się zarumienią, przez ok. 15 minut. Chlebki naan podajemy na ciepło, ozdobione listkami świeżej bazylii.
Zupa krem z cukinii
Składniki:
- 4 cukinie
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 duże ziemniaki
- 2 kostki bulionu warzywnego
- 150 ml śmietany
- 1 l wody
- olej
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek siekamy i smażymy w garnku. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię oraz ziemniaki i dalej smażymy. Do składników wlewamy wodę i wrzucamy kostki warzywne. Zagotowujemy zupę, aż składniki będą miękkie. Po zdjęciu z ognia blendujemy zupę. Krem ponownie stawiamy na ogień, zaprawiamy śmietaną i przyprawiamy. Zupę podajemy posypaną posiekaną natką pietruszki.
Quesadillas z cukinią
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 1 awokado
- 1 ząbek czosnku
- 40 g ostrej marynowanej papryki
- 40 g orzechów nerkowca
- 150 g sera typu cheddar
- 4 tortille pszenne
- 1/2 limonki
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cukinię ścieramy na tarce. Smażymy razem z posiekaną cebulą i czosnkiem. Doprawiamy solą i dodajemy posiekane orzechy oraz paprykę. Awokado po obraniu kroimy w plastry i skrapiamy sokiem z limonki. Ser ścieramy na tarce. Masę z cukinii przekładamy na 2 tortillę, układamy na niej awokado i posypujemy serem. Przykrywamy pozostałymi plackami, lekko dociskając. Quesadillas smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony. Podajemy pokrojone na trójkąty.
Katarzyna Antos