Bruschetta z olejem z pestek dyni i pomidorem
Składniki:
5 – 6 kromek chleba wiejskiego lub innego pieczywa
2 pomidory
3 łyżki łuskanych pestek dyni
3 łyżki oleju z pestek dyni
2 łyżki oleju słonecznikowego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kromki chleba smarujemy odrobiną oleju słonecznikowego i zapiekamy w piekarniku lub w tosterze. Pomidory myjemy i kroimy w plasterki. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Układamy na kromkach chleba, posypujemy solą i pieprzem oraz skrapiamy olejem z pestek dyni. Tak przygotowane posypujemy pestkami dyni i podajemy.
Bruschetta z dynią i cukinią
Składniki:
1/2 małej dyni hokkaido
1 cukinia
2 ząbki czosnku
kilka kromek czerstwego chleba
suszone oregano
słodka papryka
ser żółty
sól
Przygotowanie:
Obraną i oczyszczoną dynię oraz cukinię kroimy w dużą kostkę. Układamy w naczyniu żaroodpornym razem z czosnkiem. Posypujemy oregano, papryką oraz solą. Warzywa pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Na kromki chleba nakładamy warzywa i posypujemy je startym żółtym serem. Tak przygotowaną bruschettę wkładamy do piekarnika na kilka minut.
Bruschetta z dynią to pyszna propozycja na kolację lub przekąskę w ciągu dnia. Warto wypróbować nasze przepisy, szczególnie w sezonie jesiennym.