Śniadanie to bez wątpienia niezwykle istotny posiłek w ciągu dnia, który ma zapewnić nam energię, byśmy mogli dobrze funkcjonować w pracy lub w szkole. Niestety bardzo często jemy śniadanie w pośpiechu, nie zastanawiając się nad tym, czy jest ono odpowiednio skomponowane, a więc pożywne i bogate we właściwości odżywcze. Inną trudnością jest wymyślanie smacznych i wartościowych posiłków, których przygotowanie nie zajmie nam zbyt wiele czasu z rana. Aby ułatwić czytelnikom tego artykułu poranne rozterki związane z jedzeniem, przygotowaliśmy kilka ciekawych pomysłów na śniadania.
Praktyczne wskazówki dotyczące przygotowywania śniadań
Aby przygotowywanie śniadań nie stanowiło dla nas codziennej udręki, warto z góry zaplanować posiłki na cały tydzień. Jest to niezwykle wygodne rozwiązanie, które pozwoli nam zaoszczędzić sporo czasu, a także zaplanować lepiej zakupy. Drugą istotną kwestią jest to, aby przygotowywać taki sam posiłek dla wszystkich domowników, jeśli jednak z jakiegoś powodu jest to utrudnione i np. chcemy zaplanować coś specjalnego dla najmłodszych, to pomysły na zdrowe śniadania dla dziecka zebrała Slowmama.pl.
Bardzo dobrym rozwiązaniem, które pozwoli nam uniknąć porannej gonitwy i stresu jest przygotowanie śniadania już wieczorem, dzień wcześniej. W przypadku większości naszych propozycji, które przedstawimy w dalszej część artykułu nie wpłynie to na ich smak ani jakość.
3 pomysły na szybkie śniadania dla całej rodziny
Znudziły się Wam kanapki, które jecie codziennie rano i macie ochotę na coś zupełnie innego? Oto nasze propozycje.
1.Budyń jaglany
Kasza jaglana jest bardzo zdrowa, w związku z czym warto włączyć ja do swojego jadłospisu. Co więcej, świetnie smakuje zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Budyń z kaszy jaglanej to przykład pełnowartościowego śniadania dla dzieci i dorosłych. Do przygotowania wystarczy:
-szklanka kaszy jaglanej,
-szklanka wody,
-szklanka mleka (krowiego lub roślinnego),
-ulubione owoce, bakalie lub inne dodatki.
Kaszę jaglaną należy zalać wodą i mlekiem, a następnie gotować przez około 30 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie wystarczy ją zblendować i dodać do niej ulubione dodatki.
2.Owsianka
Ta propozycja może wydawać się banalna, jednak owsianka to sposób na niezwykle wartościowe i różnorodne śniadania. Bazą są ugotowane lub zalane mlekiem, bądź wodą, płatki owsiane (najlepiej górskie). Jeśli chodzi o dodatki, to ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia i upodobania kulinarne. Świetnie będzie komponować się z owsem kokos w formie wiórków, wszelkiego rodzaju bakalie, orzechy i nasiona, a także świeże lub suszone owoce.
3.Omlet
To kolejna być może mało odkrywcza propozycja, nie mniej jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a świetnie smakuje i na słodko i na słono. Dla miłośników pierwszej opcji mamy propozycję omletu o smaku kokosowym:
– 2 jajka
– olej kokosowy naturalny,
– pół łyżki mąki,
– bakalie
– łyżeczka dżemu.
– pół łyżeczki cukru pudru.
Olej kokosowy należy roztopić na patelni, a następnie wlać na nią rozmieszane z mąką i cukrem pudrem jajka. Na grę posypujemy bakalie, gdy omlet się zetnie, ściągamy go z patelni i smarujemy ulubionym dżemem.