Dlaczego warto zdecydować się na kamionkowe naczynia
Pixabay

Posiadanie pięknych naczyń w ogromnym stopniu wpływa na komfort spożywania w nich posiłków czy picia różnego rodzaju napojów. Mimo iż wiele osób trzyma specjalną zastawę z myślą o gościach, w codziennym użytkowaniu również warto mieć pod ręką stylowe akcesoria. Choć wysokiej jakości wersje zazwyczaj kojarzą się nam z porcelaną, dziś sporym zainteresowaniem cieszy się kamionka. Obecnie naczynia tego typu można spotkać także w restauracjach oraz kawiarniach. Z czego wynika ich popularność i dlaczego warto się na nie zdecydować?

Kamionkowe naczynia i ich zalety

Kuchenne akcesoria wykonane z takiego materiału kojarzą się ze staropolską kuchnią i tradycyjnym gotowaniem. Dziś jednak wykorzystuje się je w wielu miejscach, które niekoniecznie serwują dania tego typu. Wynika to z faktu, iż kamionkowe naczynia są bardzo estetyczne, a przy tym wyróżniają się praktycznym charakterem. O jakich zaletach warto jeszcze wspomnieć?

  • Odporność na uszkodzenia – to właśnie ta cecha sprawia, że opisywane dodatki są tak często wykorzystywane w różnego rodzaju obiektach gastronomicznych. Wyjątkowa wytrzymałość wynika z połączenia ze sobą trzech składników, a mianowicie gliny, szamotu i piasku kwarcowego. Taka mieszanka wykazuje sporą odporność na zarysowania, zadrapania oraz inne uszkodzenia mechaniczne. Co za tym idzie, inwestując w takie akcesoria mamy pewność, że zostaną z nami na długo, nie tracąc swojego pięknego wyglądu.
  • Odporność na wysokie temperatury oraz kwasy – to kolejna istotna zaleta, która bez wątpienia zostanie doceniona w każdej profesjonalnej kuchni i nie tylko. Bardzo dobre utrzymywanie temperatury sprawia, że w naczyniach można z powodzeniem serwować np. podgrzewane napoje oraz inne potrawy, które mają być podawane na ciepło. Doskonałe właściwości termiczne wynikają m.in. z grubych ścianek. Co więcej, kamionkowe naczynia znakomicie sprawdzają się do przechowywania kiszonek, bez konieczności stosowania dodatkowych konserwantów.
  • Ekologiczny charakter – wspomniana wyżej mieszanka, z której powstaje kamionka to naturalne składniki, dzięki czemu proces produkcji nie wpływa negatywnie na środowisko. Nie trzeba jednocześnie martwić się tym, że jakiekolwiek szkodliwe substancje przejdą do spożywanego przez nas jedzenia. Materiał nie wchodzi w reakcje z żywnością na żadnym z etapów obróbki.

Stylowe naczynia do domu i restauracji

kamionkowe naczynia

Zdjęcie autorstwa John Diez z Pexels

Bardzo ważną kwestią jest również to, że dodatki wykonane z kamionki nie wpływają w żaden sposób na smak jedzenia i jego zapach. Obecnie można bez trudu znaleźć zarówno akcesoria przeznaczone do serwowania różnego rodzaju dań, w tym talerze, miski i miseczki, półmiski, pojemniki na przyprawy, wazy na zupę i wiele innych. Czym jeszcze wyróżniają się tego typu naczynia? Uwagę przyciąga m.in. ich powierzchnia, która jest gładka i szklista. To zapewnia z jednej strony nie tylko znakomity efekt estetyczny, ale jest też gwarancją nieprzesiąkania.

Należy wspomnieć także o tym, że kamionkowe naczynia mają bardzo długą historię, sięgającą czasów starożytnych. W Polsce zaczęły być używane w XVI wieku. Dziś traktuje się je nie tylko jako funkcjonalne akcesoria, ale również znakomitą ozdobę. Dania serwowane na stylowo wykonanych talerzach z kamionki prezentują się znacznie lepiej i zachęcają do jedzenia. Inwestując w nie z myślą o domowej kuchni mamy pewność, że zyska ona na przytulności i swojskim klimacie. To jednocześnie świetny pomysł na prezent dla bliskiej osoby, która ceni jakościowe naczynia oraz kunszt ich starannego wykonania.