3 powody, dla których warto wypróbować liofilizowane owoce w proszku

Wydaje Ci się, że znasz już owoce pod każdą postacią i nic nie jest w stanie Cię zaskoczyć? Jeżeli do tej pory nie miałeś okazji spróbować liofilizatów, to najwyższy czas to zmienić! Suszone mrozem owoce zachwycają swoim smakiem, kolorem i zapachem. Nie tylko są pyszne, ale też bardzo zdrowe – liofilizacja konserwuje, zachowując niemal wszystkie wartości odżywcze produktów.

Liofilizacja alternatywą dla żywności w puszkach

Suszeniu można poddawać wiele artykułów spożywczych. Pierwotnie wykorzystywano tę technikę do przygotowywania żywności dla alpinistów. Pod wpływem suchego mrozu woda z mięsa czy ryb odparowywała, a pozostawało to, co najcenniejsze. Przy czym wtedy najważniejszą zaletą była znaczna redukcja wagi oraz objętości. Wygodne saszetki można było zabrać ze sobą wszędzie, przechowując nawet w kieszeni! To mocno zrewolucjonizowało rynek i stało się konkurencyjną alternatywą dla ciężkiej, mocno przetworzonej żywności w puszkach.

Dzisiaj procesowi suszenia mrozem poddawane są także warzywa, a liofilizowane owoce w proszku cieszą się ogromną sympatią. Dowiedz się, dlaczego.

  1. Zachowują wszystkie walory smakowe i odżywcze

W przeciwieństwie do innych sposobów obróbki termicznej lub konserwacji, liofilizacja uchodzi za najlepszą. Dlaczego? W wyniku suszenia mrozem owoce zostają pozbawione wody, ale zachowują wszystkie swoje składniki odżywcze, witaminy i minerały. Oprócz tego świetnie smakują – nawet w środku zimy lub na dalekiej górskiej wyprawie możesz się cieszyć nieco kwaskowatym smakiem porzeczki lub wspominać lato, przegryzając truskawki i jagody.

  1. Zachwycają pięknym kolorem, więc mogą być naturalnym barwnikiem

Owoce, które w wyniku suszenia mrozem zostały pozbawione wody, nadal zachowują swój piękny kolor. Czerwień truskawki, róż poziomki i maliny, granat i fiolet jeżyn oraz porzeczek – jeżeli sproszkujemy te produkty, uzyskamy naturalny barwnik! Z powodzeniem możesz dodać go do masy tortowej, a nawet jako składnik naleśników czy placków. Efektownie zabarwi także jogurt naturalny, podkręci walory shake’ów, urozmaici wygląd nawet klasycznych kruchych lub maślanych ciasteczek.

  1. Stanowią szybki i uniwersalny dodatek do wszystkich dań

Czasem rodzice nie do końca wiedzą, jak urozmaicić codzienne menu swojej rodziny. Ze względu na nawał obowiązków domowych i zawodowych, pośpiech, brak czasu, chęci czy umiejętności kulinarnych, mają w zanadrzu ograniczony repertuar dań. Dzięki liofilizowanym owocom w proszku, nawet najzwyklejsze potrawy mogą nabrać kolorów – dosłownie i w przenośni.

Sublimacja to bardzo wartościowy proces, który pozwala wydobyć z owoców to, co najlepsze. Przez bardzo długi czas zachowuje ich smak, kolor, wartości odżywcze, witaminy, minerały. Dzięki temu podręczne saszetki Helpa nie potrzebują już żadnych barwników ani wzmacniaczy – to bardzo ważne, że są w pełni naturalne, przystosowane do potrzeb nawet młodszych dzieci. Jako kolorowy dodatek zainteresują nawet największych niejadków.