W każdej kuchni nie brakuje produktów, z których korzystamy na co dzień. Przeglądając kuchenne szafki stworzyliśmy listę niezbędnych produktów, które warto mieć pod ręką.
Tajemnice kuchni
Kuchnia to serce domu. Spędzamy w niej dużo czas, nie tylko gotując, ale także rozmawiając z najbliższymi. Nie wszyscy są zapalonymi miłośnikami gotowania, ale w każdej kuchni znajdziemy produkty pochowane w szafkach. Nie chodzi tutaj o garnki czy sztućce, ale o produkty spożywcze, z których szybko wyczarujemy posiłek. Niektóre z nich to podstawa wielu dań, dlatego warto sprawdzić zaopatrzenie swojej kuchni.
Brązowy ryż i pełnoziarnisty makaron
Brązowy ryż ma wydłużony kształt i brązowy kolor. To pełnoziarniste ziarno, więc jest zdrowsze do białego odpowiednika. Ten rodzaj ryżu zawiera minerały i cenny błonnik. Jest źródłem witaminy E czy B6. Brązowy ryż wymaga dłuższego gotowania niż powszechnie znany biały. Warto jednak poświęcić trochę więcej czasu, aby zakosztować zdrowia. To samo dotyczy pełnoziarnistego makaronu. W sklepach nie brakuje makaronów z pełnego ziarna. Są smaczne i zdrowe. Dostarczają nam niezbędnych węglowodanów oraz energii, korzystnie oddziałując na układ pokarmowy. Bez problemu przygotujemy pyszne danie na bazie ryżu czy makaronu, z dodatkiem warzyw czy aromatycznego sosu.
Kasze
Wszelkiego rodzaju kasze są niezastąpione w domowej kuchni. Nie dość, że są zdrowe, to bardzo szybko je przygotujemy. Zawierają dużo błonnika. W kuchennej szafce warto mieć kaszę gryczaną oraz niedocenianą jaglaną czy jęczmienną. Z kaszy przygotujemy nie tylko wytrawne dania ale również słodkie desery. Bardzo wdzięczną kaszą jest kuskus. Idealnie nadaje się do dań z warzywami i mięsem. Sprawdza się także jako dodatek do lekkich i zdrowych sałatek. Wystarczy zalać kuskus odrobiną przegotowanej, gorącej wody, by za kilka minut cieszyć się smaczną kaszą.
Płatki owsiane
Płatki owsiane są idealnym produktem nie tylko na śniadanie. Wiele osób zaczyna dzień właśnie od owsianki, która wyśmienicie smakuje w towarzystwie świeżych owoców czy bakalii. Płatki owsiane mogą stanowić także doskonałą bazę do naleśników czy placków. Możemy wykorzystać je także do zrobienia ciasta czy do kąpieli lub maseczki.
Orzechy
Orzechy są dużym źródłem składników odżywczych. Wzmacniają pracę naszego mózgu, więc są znakomitą przekąską. Orzechy możemy dodać do sałatki, sosów, owsianki czy ciasta. Zdecydowanie lepiej podjadać zdrowe orzechy niż słodkie czy słone przekąski. Warto więc mieć je w szafce.
Jajka
Smaczna jajecznica, omlet czy naleśniki nie mogą obejść się bez jajek. Zwracajmy jednak uwagę na klasę jajek oraz źródło z którego je kupujemy. Najpełniej wybierać je od sprawdzonych lokalnych dostawców. Jeśli mamy możliwość kupna swojskich jajek, zobaczymy dużą różnicę porównując je z tymi sklepowymi.
Świeże zioła
Zioła uzupełniają smak potraw, nadając im niepowtarzalny aromat. Najlepsze są te świeże, które możemy wyhodować na kuchennym parapecie. Natka pietruszki, szczypiorek, bazylia, oregano, tymianek – to tylko niektóre z zielonych roślin, które sprawdzają się jako przyprawa sosów, zup, mięs a nawet deserów. Zioła sprawiają, że kuchnia zyskuje domowego charakteru i jest pełna życia nawet zimą.
Katarzyna Antos