Owocny czas jesieni sprzyja eksperymentów w domowej kuchni. Naszym pomysłem na ciekawą przekąskę jest bruschetta z dynią. Poznajcie sprawdzone przepisy już dziś!
Dynia – królowa jesieni
Jesień to pora roku, która obdarowuje nas swoimi darami. Królową jest zdecydowanie dynia. To warzywo, które sprawdzą się zarówno w potrawach słonych jak i słodkich. Daje duże możliwości łączenia smaków. Sposobów wykorzystania dyni jest mnóstwo, ale my postanowiliśmy odejść od pomysłów na zupy czy placki i sięgnąć po nieco inną wersję dyni.
Bruschetta z dynią – sprawdzone przepisy
Bruschetta to słynna włoska przekąska wykonana z pieczywa i równych dodatków. W sezonie na dynie, warto właśnie ją wykorzystać jako główny element potrawy. Bruschetta z dynią zaskoczy nas nie tylko prostotą wykonania ale swoim smakiem.
Bruschetta z pieczoną dynią i ricottą
Składniki:
1/2 kg dyni
oliwa z oliwek
papryka słodka i ostra
imbir
sól, pieprz
czosnek
rozmaryn
5 – 6 kromek dowolnego pieczywa
ser typu ricotta
Przygotowanie:
Wydrążamy dynię, obieramy i kroimy w plasterki grubości około 1 cm. Dynię skraplamy oliwą i posypujemy słodką papryką, imbirem w proszku oraz odrobiną soli. Układamy dynię na blasze i dodajemy trochę rozmarynu. Pieczemy plastry aż uzyskają złoty kolor i odpowiednią miękkość. Kromki chleba nacieramy czosnkiem i pieczemy w piekarniku aż się zarumienią. Gotową bruschettę smarujemy ricottą i kładziemy na niego plasterki dyni. Całość możemy doprawić odrobiną pieprzu lub ostrej papryki.