Aby nasz organizm funkcjonował prawidłowo, musimy mu dostarczać w odpowiednich ilościach wielu witamin i składników mineralnych. Wśród nich muszą znajdować się wapń i białka.
Niestety, często nie wiemy, gdzie należy ich szukać. Poniżej przedstawiono listę produktów, które stanowią bogate źródło wapnia i białka.
Wapń i jego znaczenia dla organizmu człowieka
Wapń to jeden z najważniejszych składników mineralnych w naszym organizmie. 99% tego makroelementu znajduje się w zębach i kościach, gdyż jest on ich podstawowym materiałem budulcowym. Aby wapń był dobrze wchłaniany przez organizm, musi być dostarczona również odpowiednia dawka witaminy D i fosforu. Wapń – obok roli budulca – spełnia także ważną rolę w krzepnięciu krwi, w budowie hormonów, w skurczu i rozkurczu mięśni. Odpowiada również za prawidłowe działanie serca i układu nerwowego. Co ważne zarówno niedobór, jak i nadmiar wapnia szkodzi. Przyjmuje się, iż osoby w wieku od 19 do 50 lat powinny spożywać 1000 mg dziennie, a osoby powyżej 50. roku życia – 1300 mg dziennie.
Źródła wapnia
Dobrym źródłem wapnia jest mleko i jego przetwory, bowiem w tych produktach znajduje się laktoza zwiększająca wchłanianie wapnia. Jeśli ktoś nie toleruje laktozy, to może spożywać przetwory mleczne, w których część laktozy została rozłożona (np. sery żółte, kefiry, jogurty).
Innym źródłem wapnia są ryby wędzone i konserwy rybne. Poleca się także spożywanie orzechów – w tym brazylijskich, szpinaku, natki pietruszki, nasion fasoli, sezamu, surowych liści rzepy, migdałów, jarmużu czy liści gorczycy bądź liści mniszka lekarskiego.