makaron-z-kurkami

Sezon na grzyby już się rozpoczął Warto więc sięgnąć po przepisy na makaron z kurkami i przygotować pyszne dania z leśnych darów.

Czas na kurki

Kurki to bardzo popularne grzyby, które występują w Polsce. Należą do rodziny pieprznikowatych. Właściwa nazwa kurki to pieprznik jadalny. Wybierając się do lasu, warto szukać kapeluszy o jasnożółtej lub pomarańczowej barwie. Te smaczne grzyby bez problemu znajdziemy w sezonie jesiennym także na targowiskach.

Przepisy na makaron z kurkami

Grzyby takie jak kurki są niewielkie ale bardzo smaczne. Można przyrządzić z nich pyszne potrawy. Wyśmienicie smakują z różnymi makaronami, dodatkami i sosami.

Makaron z kurkami w sosie śmietanowym

Składniki:
250 g kurek
250 g dowolnego makaronu
100 ml gęstej śmietany
1 duża cebula
natka pietruszki
sól, pieprz

Przygotowanie:
Grzyby oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy kurki i dusimy przez 15 minut na patelni, następnie śmietanę i przyprawy. Wszystko mieszamy i chwilę razem dusimy. Sos podajemy z ugotowanym makaronem. Możemy użyć wstążek lub kokardek, które będą wyglądały ciekawie na talerzu. Makaron posypujemy odrobiną posiekanej natki pietruszki.

Kurki z makaronem i rukolą

Składniki:
200 g kurek
120 g makaronu tagliatelle
2 szklanki rukoli
1/3 szklanki startego sera typu parmezan
1/2 cebuli
1 łyżka oliwy
7 łyżek masła
50 ml białego wina lub bulionu warzywnego
3 łyżki śmietanki 30%
sól, świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Rozgrzewamy oliwę na patelni i dodajemy umyte kurki. Doprawiamy solą, pieprzem i smażymy do zarumienienia. Odkładamy 1/4 usmażonych kurek i resztę odstawiamy do zblendowania. Następnie przygotowujemy puree z kurek. Na oliwie szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Blendujemy kurki razem z usmażoną cebulą i 2 łyżkami masła. Możemy dodać trochę przegotowanej wody. Makaron gotujemy al dente. Przygotowujemy sos śmietanowy, smażąc 1 łyżkę cebuli na oleju i doprawiając ją. zmielonym pieprzem. Całość redukujemy winem lub bulionem, dodajemy masło, śmietankę i przyprawy. Makaron mieszamy z grzybami, sosem i rukolą. Na talerzach rozsmarowujemy puree i wykładamy makaron. Posypujemy pieprzem i startym parmezanem.